Γενικά

24 Απριλίου 2017 15:00

Στήριξη Τσίπρα στον Εμανουέλ Μακρόν

Text to Speech

Ο Πρωθυπουργός τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στη μάχη του δεύτερου γύρου. Μήνυμα συνεργασίας από Μακρόν.

Στήριξη Τσίπρα στον Εμανουέλ Μακρόν

Την στήριξη του στον Εμανουέλ Μακρόν για τον β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Γαλλία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε το πρωί της Δευτέρας με τον νικητή του α΄ γύρου, ο οποίος θα μονομαχήσει στις 7 Μαΐου με την Μαρίν Λεπέν για το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μακρόν για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στη μάχη του δεύτερου γύρου απέναντι στην άκρα δεξιά», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία».

Την ίδια στιγμή, καθολική ήταν και η στήριξη του Μακρόν από τα ελληνικά κόμματα.

Μήνυμα συνεργασίας από τον Μακρόν

Η τηλεφωνική επαφή των δύο ανδρών έγινε σε φιλικό κλίμα, ενώ όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας είπε «στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Φρανσουά Ολάντ τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα». 

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν, «είναι βέβαιο ότι, αν εκλέγω, θα δουλέψουμε στενά μαζί, να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας».

AP -  Εμμ. Μακρόν - Μ. Λεπέν

Την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε με καυστικό τρόπο ο επικεφαλής του Ποταμιού με ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε «ο κ.Τσίπρας συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο, στηρίζει τον ακροαριστερό Μελανσόν και συγχαίρει τον φιλελεύθερο Μακρόν. O tempora o mores.»

Σταύρος Θεοδωράκης - tweet - τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα Μακρόν

Η "μάχη" Μακρόν - Λεπέν για την Προεδρία

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι οι νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έμειναν εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 24,01% των ψήφων και η Λεπέν 21,30%, ενώ ακολουθούν ο Φρανσουά Φιγιόν με 20,01% και ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν με 19,58%.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο δεύτερο και τελικό γύρο, ο οποίος θα αναδείξει στις 7 Μαΐου τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας. Ο κεντρώος Μακρόν θα πρέπει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και της Αριστεράς μέχρι τότε, για να αποφευχθεί η πρώτη ακροδεξιά προεδρία της Ευρώπης και μπροστά στις τάσεις αποχής που επιδεικνύουν συχνά οι Γάλλοι, έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

Ο βαριά ηττημένος δεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, όπως και ο Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν γύρω από το Μακρόν. Ωστόσο, το ίδιο δεν έκανε το ίδιο και ο αριστερός ηττημένος Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι, οι ψηφοφόροι του δεν του έχουν δώσει τέτοια δικαιοδοσία.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί και η στάση του γαλλικού Τύπου, ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία, στηρίζει ξεκάθαρα τον Μακρόν.

Ξεχωριστή θέση στις αναφορές του παγκόσμιου Τύπου, έχει και η "ιστορία αγάπης" ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την μεγαλύτερη κατά 20 και πλέον έτη σύζυγο του.

AP - Γαλλικές εκλογές - Εμμ. Μακρόν - ομιλία - νίκηΟι πρώτες δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της Opinionway μία ημέρα μετά τις κάλπες της Κυριακής δείχνει νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 61% έναντι 39% της Μαρίν λεπέν. 

Οι πρώτες και πρόωρες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και προτού ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων του α’ γύρου, ο Μακρόν έπαιρνε ένα προβάδισμα υπέρ της Λεπέν, που έφτανε σχεδόν στο διπλάσιο.

Ενδεικτικές είναι οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την Harris και την Ipsos/Sopra Steria, που έδιναν νίκη στον Μακρόν με 64% προς 36% της Λεπέν η πρώτη, όταν τα αντίστοιχα αποτελέσματα της δεύτερης ήταν στο 62% για τον Μακρόν και στο 38% για την Λεπέν.

Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας του β’ γύρου

AP - Γαλλικές εκλογές - Εμμ. Μακρόν - ομιλία - νίκη

Στη χθεσινή νικητήρια ομιλία του, ο κεντρώος υποψήφιος του νεοσύστατου κινήματος «Εμπρός» (En Marche) είπε ότι αν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα στην πολιτική σκηνή, με σκοπό να διαμορφώσει το στάσιμο πολιτικό σύστημα.

«Θέλω να γίνω Πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές», τόνισε απευθυνόμενος στο ακροατήριο εντός κι εκτός αιθούσης ο Μακρόν και απαντώντας σαφώς στις ρατσιστικές κορώνες της Λεπέν.

Η ακροδεξιά υποψήφια, από την πλευρά της, στη δική της νικητήρια ομιλία προέταξε «το μεγάλο θέμα» των εκλογών, που δεν είναι άλλο, για εκείνη, από το την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει τον πολιτισμό μας σε κίνδυνο».

AP - Γαλλικές εκλογές - Μ. Λεπέν - ομιλία - νίκη

Πεπεισμένη ότι «μπορούμε να νικήσουμε» και «θα νικήσουμε» εμφανίστηκε η ακροδεξιά υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. Ανακοίνωσε επίσης ότι εγκαταλείπει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος της, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ώστε να είναι «πάνω από κομματικές γραμμές» και να επικεντρωθεί στην συσπείρωση των Γάλλων εν όψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Εκτοξεύοντας επίθεση στο Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε εκ νέου ως «βασιλέα του χρήματος», είπε ότι, «οι θέσεις του πάνω στην απελευθέρωση της αγοράς θα οδηγήσουν σε αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, καθώς και σε μαζική εισροή μεταναστών και στην ελεύθερη κίνηση των τρομοκρατών».

Ωστόσο, τα "καρφιά" της Λεπέν κατά του Μακρόν συνεχίστηκαν και σήμερα η ακροδεξιά υποψήφια εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του κεντρώου αντιπάλου της αποκαλώντας τον «αδύναμο» για να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία. 

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και του κόσμου

«Καλό που ο Εμμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες», έγραψε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ανάλογες ευχές εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και οι αγορές από την πλευρά τους, έδειξαν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα, με το ευρώ να εκτοξεύεται κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Για ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη στη Γαλλία», έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω μηνύματός του στο Twitter.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO