Γενικά

11 Ιουλίου 2017 16:25

“Μετωπική” Υπουργών – Δικαστών για …κατάχρηση εξουσίας

Text to Speech

“Πυρ ομαδόν” από Παπαγγελόπουλο, Σπίρτζη, Πολάκη, Βερναρδάκη. Για “χτυπήματα κατά της Δημοκρατίας” κάνουν λόγο οι Εισαγγελείς.

“Μετωπική” Υπουργών – Δικαστών για …κατάχρηση εξουσίας

Φουντώνει η αντιπαράθεση Υπουργών – Δικαστών αναφορικά με τις τελευταίες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, με τις οποίες έχουν απορριφθεί μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ως αντίθετες στην κείμενη νομοθεσία.

Στον δρόμο που «χάραξε» ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνεχίζει αδιάκοπα τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες βάλλει κατά των δικαστών, βαδίζουν όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, με την σκυτάλη σήμερα, μετά από την νέα ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων που κάνει λόγο για «χτυπήματα κατά της Δημοκρατίας» να παίρνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά και οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Χρήστος Σπίρτζης.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταδίκασε τις «απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τοποθετήσεις» του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Απαντώντας, ο Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε «μύδρους» κατά των πρώην συναδέλφων του, από το βήμα εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ - ΒΗΜΑ

Όπως είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «υπενθυμίζω ότι η Ένωση Εισαγγελέων, όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις, είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής.  Γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται;».

Ο Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε «αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη των όσων συζητά δημόσια ο Ελληνικός λαός και όσα συζητούν κατ’ ιδίαν, όταν βρίσκονται μόνοι τους οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η συγκάλυψη της».

 Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ - κτίριο

«Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδικάζει τις ανοίκειες και θεσμικά επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της, στην οποία οι δικαστικοί λειτουργοί απαντούν στα κυβερνητικά στελέχη μέσω ...του Ομήρου.

«Καρφιά» κατά των δικαστικών λειτουργών εξαπέλυσε και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στον Real FM, υποστήριξε ότι «δικαστικές αποφάσεις από το πουθενά εξυπηρετούν σκοπιμότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν δικαστές που ασκούν πολιτική, υπερβαίνοντας τον θεσμικό τους ρόλο, ο Υπουργός Υποδομών είπε «δεν ξέρω αν το κάνουν γιατί έχουν πολιτική ή άλλη, σκοπιμότητα, δεν κάνω δίκη προθέσεων. Υπάρχουν αποφάσεις, που δεν συνιστούν μία δικαστική κρίση διαφόρων υποθέσεων, αλλά ότι ξαφνικά από το πουθενά βγαίνουν αποφάσεις, που ανατρέπουν συγκεκριμένα πράγματα και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, είναι γεγονός».

Ο κ. Σπίρτζης συμπλήρωσε «δεν ισχύει το ίδιο -να δώσουμε χίλια νομικά δίκια για τη νομική επιστήμη, έχει τους δικούς της κανόνες προφανώς- για τους συμβασιούχους; Θέλετε να δούμε τη χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση, θέλετε να δούμε γιατί τόσα χρόνια, που υπήρχε αυτό το πρόβλημα, δεν βγήκε απόφαση; Μη μου πείτε ότι δεν μπαίνετε στον πειρασμό για κάποιες δικαστικές αποφάσεις να σκεφτείτε αν αυτοί οι δικαστές λειτουργούν σαν δικαστές ή έχουν άλλες σκοπιμότητες στο πίσω μέρος του μυαλού τους». 

Θέμις - άγαλμα της Δικαιοσύνης

«Βολές» κατά των δικαστών εξαπολύει και ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «κομμάτι της Δικαιοσύνης υπερβαίνει το θεσμικό του ρόλο και παρεμβαίνει στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας».  

Στις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων για τις "επιθέσεις" κατά δικαστών, προστίθενται και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη. «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει το πλεονέκτημα της αξιακής ανωτερότητας, ενεργεί ως εισαγγελέας του δημόσιου βίου επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ακαταλόγιστο και το ακαταδίωκτο», δήλωσε στα Παραπολιτικά, συμπληρώνοντας «καθημερινά πλέον υπάρχουν επεισόδια με στόχο τη Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αντιθεσμικό τρόπο, πρόκειται για κυβέρνηση που θυμίζει το αντιδραστικό παρελθόν αυτού του τόπου και μάλιστα το χειρότερο».

«Φαίνεται, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε την σκυτάλη από τον κ. Πολάκη στις επιθέσεις προς την Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή η κούρσα να μην έχει πολλές στροφές ακόμα, γιατί κάνει κακό στην πολιτική ζωή, κάνει κακό στη δημοκρατία», δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO