Γενικά

20 Νοεμβρίου 2017 23:30

Μητσοτάκης για Βασιλείου: μαθήματα φιλελευθερισμού από την Κύπρο

Text to Speech

Στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μητσοτάκης για Βασιλείου: μαθήματα φιλελευθερισμού από την Κύπρο

«Μανιφέστο φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιεχόμενο του βιβλίου του Γιώργου Βασιλείου, «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον», το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αποκάλεσε τον κ. Βασιλείου «πραγματιστή στην αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος» της Κύπρου επισημαίνοντας ότι επί των ημερών του η Κύπρος ξεκίνησε τις διαδικασίες σύνδεσης και αργότερα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έργο του πρώην Κύπριου προέδρου ως «μεταρρυθμιστή» στην οικονομία, το κράτος και τη δημόσια διοίκηση σημειώνοντας ότι «η πενταετία Βασιλείου ουσιαστικά αναδιοργάνωσε τις δομές του κυπριακού κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ίδρυση του Πανεπιστήμιου Κύπρου το Σεπτέμβριο του 1992 τονίζοντας ότι «θεμελιώθηκε πάνω σε φιλελεύθερες αρχές αυτονομίας, μακριά από τον πνιγηρό κρατικό εναγκαλισμό» και πρόσθεσε ότι «σήμερα, αριθμεί πάνω από 600 καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό.  Πάνω από 400 άτομα διοικητικό προσωπικό. Έχει φοιτητές από πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Σημειώνει σημαντική πρόοδο στις διεθνείς κατατάξεις (rankings) πανεπιστημίων και χρηματοδοτείται κατά 50% περίπου από ιδιωτική χρηματοδότηση».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, στάθηκε, τέλος, στη χρησιμότητα του βιβλίου του κ. Βασιλείου εκφράζοντας «το θαυμασμό μου γιατί η Κύπρος, υπό μία άλλη ηγεσία, κατάφερε και ξέφυγε από τη μέγγενη των μνημονίων. Με την εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος γενναίων αλλαγών, που της επιτρέπει σήμερα να αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 4%. Χρήσιμα μαθήματα και για την πατρίδα μας»..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO