Κυβέρνηση

15 Δεκεμβρίου 2017 17:00

Τσίπρας: θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής Μουφτή στη Θράκη

Text to Speech

Τόνισε ότι το θέμα του Μουφτή στη Θράκη είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Ερντογάν... Τι είπε για την οικονομία και την "άστοχη" όπως τη χαρακτήρισε, επιστολή Τουσκ.

Τσίπρας: θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής Μουφτή στη Θράκη

Σε επιβεβαίωση των δηλώσεων Γαβρόγλου για την εκλογή Μουφτή στη Θράκη προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μειονότητα στη Θράκη τονίζοντας ότι τη σχετική συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί μια αντικειμενική ανάγκη. «Δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοικτά με τη μειονότητα».

«Έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η εν λόγω συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία, δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας.

Παράλληλα, ζήτησε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία χαρακτήρισε "αναγκαία", γιατί, όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με τη γειτονική χώρα.

Από πλευράς τους Μέρκελ και Γιούνκερ δεσμεύτηκαν για βοήθεια στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα για βοήθεια τόσο στο πεδίο των υπηρεσιών ασύλου αλλά και για τη Frontex.

"Άστοχη" η επιστολή Τουσκ

«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια λειτουργίας της ΕΕ» τη στάση ορισμένων χωρών - μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

«Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή.

Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τον Ιούνη, τον Ιούνη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας "άστοχη" την επιστολή Τουσκ.

Η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές

Θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές, σε επίπεδα αντίστοιχα προ της κρίσης και είναι σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο 4%, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου στο 30% του πληθυσμού.

«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί οιωνό, σημάδι της εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σήμερα 1.313.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3.250.000 ωφελούμενοι, έχουν δει στους λογαριασμούς, στις καταθέσεις τους, το κοινωνικό μέρισμα, (συνολικά) 727.000 ευρώ. Πρόκειται λίγο πάνω από το 30% του πληθυσμού. Θα ανέβει αυτός ο αριθμός καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για να αντιμετωπιστούν και μικροδυσκολίες τεχνικής φύσης που εμπόδισαν κάποιους συμπολίτες μας που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο μέρισμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά εξέλιξη».

AP - Τσίπρας - Σύνοδος Κορυφής 4

«Έχουμε και άλλα καλά νέα, γι΄ αυτό σας λέω ότι τα σημάδια, οι οιωνοί είναι θετικοί», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση.

«Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO