Πολιτική

17 Ιουνίου 2019 08:50

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου στον ΑΝΤ1: αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Για την παρουσία του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ και το αν έχει ξεκινήσει τις παράνομες γεωτρήσεις, μίλησε ο Π.Προδρόμου στο «Καλημέρα Ελλάδα».

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου στον ΑΝΤ1: αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις (βίντεο)
-

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μαξίμου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις διπλωματικές ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου μετά τις «πολεμικές ιαχές» του Ερντογάν και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, στόχος είναι να πάρει το μήνυμα η Τουρκία τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας.

Πρόσθεσε δε, ότι η Κύπρος έχει προβεί ήδη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της, όπως για παράδειγμα με την έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του «Πορθητή».

Όπως τόνισε ο κ. Προδρόμου η κυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία και με προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς η Τουρκία είναι αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα γενικευμένης έντασης γιατί κρίνει ότι την συμφέρι.

Ερωτηθείς για το αν ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει ήδη τις διερευνητικές γεωτρήσεις, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, αλλά η μεταφορά κάποιων υλικών που συνάδουν με τις γεωτρήσεις, στην περιοχή, συνηγορεί στο ενδεχόμενο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε- και μόνο η παρουσία του «Πορθητή» στην περιοχή, αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ