Πολιτική

16 Οκτωβρίου 2019 13:28

Παράταση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος

Διάβασέ μου το...

Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την πρόταση Στυλιανίδη να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος για την καλύτερη επεξεργασία των αναθεωρητέων προτάσεων των κομμάτων.

Παράταση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος
-

Παράταση έως τις 11 Νοεμβρίου παίρνει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος με την πλειοψηφία να αναφέρεται στην εν εξελίξει συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού, συνδέοντάς το με το άρθρο 54 για κατανομή βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες.

Με στόχο την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων η πλειοψηφία πρότεινε την μετάθεση συζήτησης του επίμαχου άρθρου ώστε να ενσωματωθούν πιθανές τροποποιήσεις που αφορούν στο θέμα αυτό. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη πως υπάρχει διάθεση για αμοιβαίες συνθέσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και το νομοσχέδιο που θα έρθει να απηχεί τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Προϊόντος της διαβούλευσης που γίνεται θα ήταν κατά την γνώμη μου άτοπο ή υποκριτικό να βρεθούμε σε περιβάλλον κατά το οποίο οι θέσεις που θα παραχθούν να μην ενταχθούν στο διάλογο της αναθεώρησης. Οι σκέψεις που αναπτύσσονται έχουν προεκτάσεις στην αναθεώρηση. Η πλειοψηφία της ΝΔ δια του πρωθυπουργού διατύπωσε τις θέσεις για την ψήφο των απόδημων. Μετά τις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής των πολιτικών αρχηγών που είχαν και συνταγματική ουσία, από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε ότι υπάρχει διάθεση και εκ μέρους της πλειοψηφίας να επιτευχθεί ευρύτατη συναίνεση για ένα κορυφαίο ζήτημα, υπάρχει γνήσια διάθεση για αμοιβαίες συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος και το νομοσχέδιο που θα έρθει να απηχεί τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο να έρθουμε σε κοινό τόπο ζητήσαμε μετάθεση του χρόνου συζήτησης, ώστε η πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 54 που θα δώσει ερέθισμα στην όποια πρόταση συμφωνηθεί από τους αρχηγούς να διευκολύνει την διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει "στον διάλογο προσερχόμαστε με πνεύμα συναίνεσης. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαία η μετάθεση της συζήτησης του άρθρου 54 σε χρόνο που όλα τα κόμματα θα έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για την ψήφο των απόδημων», είπε.