Πολιτική

11 Μαρτίου 2022 17:33 Τελευταία ενημέρωση : 11 Μαρτίου 2022 23:17

Ενεργειακή κρίση - Μητσοτάκης: νέα μέτρα “έξυπνα” και όχι οριζόντια

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε για το πλαφόν στο αέριο και τη στήριξη στα νοικοκυριά.

Ενεργειακή κρίση - Μητσοτάκης: νέα μέτρα “έξυπνα” και όχι οριζόντια
-

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των εταίρων στην πρόταση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από τα ην Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου»

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Περεταίρω επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε:

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει σημαντικές ενισχύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πριν την κρίση στην Ουκρανία, «για λόγους απολύτως κατανοητούς», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό να δρομολογήσουμε και κοινά ευρωπαϊκά projects, λόγου χάρη για την κυβερνόαμυνα» και επισήμανε: «Στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της στήριξης ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αμυντικές μας δαπάνες. Ουδέποτε οι αμυντικές μας δαπάνες ήταν εις βάρος του κυβερνητικού μας προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».

Αναφερόμενος στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μέσα σε λίγες ημέρες η ΕΕ συμφώνησε και επέβαλε το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της επισημαίνοντας: «Μιλάμε για μία ευθεία επίθεση κατά μιας δημοκρατικής χώρας μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα ήταν αδιανόητο να μην αντιδράσει». Προσέθεσε πως «εάν κρίνουμε πως θα πρέπει να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις θα το κάνουμε».

Όσον αφορά τη στάση της χώρας μας τόνισε: «Κάναμε το σωστό στην Ελλάδα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν και με αμυντικό υλικό την Ουκρανία».

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως «ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι επειδή "πρότεινε" κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που ήδη είχε προτείνει η Κομισιόν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή πλαφόν στις τιμές χονδρικής ρεύματος και αερίου σε κάθε κράτος μέλος, έπεσε η τιμή στο φυσικό αέριο. Ας το πει στους καταναλωτές που παθαίνουν εγκεφαλικό με τους λογαριασμούς. Δεν ξέρουμε αν πιστεύει και στους μονόκερους, είναι δικαίωμα του. Ξέρουμε όμως ότι ενώ μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα και πληρώνουν πολύ πιο φθηνά βενζίνη και πετρέλαιο,  αλλά αυτός ακόμα αρνείται».

Για την Σύνοδο Κορυφής, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως «τα συντηρητικά αντανακλαστικά αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οδηγούν εκ νέου στο «πάγωμα» της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν μόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες στην Ευρώπη το ζητούσαν, συναντώντας την τυφλή άρνηση από την ευρωπαϊκή δεξιά. Την ίδια ώρα, η κοινή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους αναβάλλεται για την επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Η Κυβέρνηση οφείλει, ως τότε, να ανακόψει το «ράλι» των τιμών στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Απαιτούνται εδώ και τώρα παρεμβάσεις. Καλούμε ξανά την Κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας και να προχωρήσει σε:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Άμεση εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγώνι»..

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει πως «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, γιατί είναι ακριβώς η πολιτική της που το δημιουργεί και το γιγαντώνει. Είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” - με την "απολιγνιτοποίηση, το "χρηματιστήριο  ρύπων" κλπ - που βήμα-βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα, μάλιστα με πρόσχημα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, προωθούνται σχεδιασμοί και κυρώσεις εκατέρωθεν, που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή και γενικότερη φτώχεια. Ανακούφιση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με τον αγώνα για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα” και για να αξιοποιηθεί το σύνολο εγχώριων ενεργειακών πηγών, με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ στο πλευρό του ουκρανικού λαού

Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 21260 κρούσματα την Παρασκευή

Άνδρας παντρεύτηκε τρίδυμες που δεν ήθελαν να χωρίσουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ