Οικονομία

06 Ιουνίου 2022 09:21 Τελευταία ενημέρωση : 06 Ιουνίου 2022 22:58

Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1: Ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων που εισάγουμε

Διάβασέ μου το...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα.

Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1: Ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων που εισάγουμε
-

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κληθείς να απαντήσει στο αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το ψωμί.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ, «λίγες φορές φάνηκε η διαφορά», αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση 6% στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «με την πολύ σοβαρή παρέμβαση στο ρεύμα, θα δούμε ότι θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων».

Για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, είπε ότι, «υπάρχουν προϊόντα που εισάγουμε, αλλά πρώτη φορά από το 1984 έχουμε θετικό ισοζύγιο. Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι πολύ περισσότερα».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, «δεν θα έχουμε ελλείψεις», σημειώνοντας ότι, «φάνηκε ότι έχουν καλλιεργηθεί, αυτό που μένει τώρα είναι η καλή σοδειά. Ενισχύσαμε με εθνικούς πόρους τον πρωτογενή τομέα και θα ενισχύσουμε πάλι με ευρωπαϊκούς όρους. Θα γίνει προσαρμογή και στη νέα πραγματικότητα».

Εξήγησε ότι, «η παρέμβαση στο ρεύμα θα βοηθήσει», σημειώνοντας πως, «κάνουμε παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγής, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την παραγωγή προϊόντων που εισάγουμε».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων των τελευταίων δεκαετιών σε βασικά προϊόντα διατροφής, η ΝΔ εξακολουθεί να αγνοεί τον πρωτογενή τομέα. Ο «διατροφικός πληθωρισμός» στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ ειδικά για τα κρέατα οι αυξήσεις στην χώρα μας είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελληνική Λύση προειδοποιούσε εδώ και χρόνια για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, απαιτώντας την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε, κατασπατάλησε 45 δις (με δανεικά) για τα αχρείαστα lockdown δίνοντας «ψίχουλα» στους παραγωγούς και απαντούσε στις εκκλήσεις μας μιλώντας για «θεωρίες συνωμοσίας». Ακόμα και σήμερα η ΝΔ εξακολουθεί να μοιράζει χρήμα και «διευκολύνσεις» εξαιρώντας σκανδαλωδώς τον πρωτογενή τομέα. Τεκμηριώνεται πλέον ότι η μοναδική «συνωμοσία» είναι αυτή της κυβέρνησης κατά του παραγωγικού ιστού και της κοινής λογικής».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Η “ψυχρή λίμνη” φέρνει εβδομάδα αστάθειας

Άραξος: Γκάζωσε το αυτοκίνητό του και έπεσε στην είσοδο της 116 Πτέρυγα Μάχης

Κορονοϊός - Παυλάκης: Φόβοι για έξαρση το καλοκαίρι – Οι τρεις μύθοι