Γενικά

18 Νοεμβρίου 2015 20:24

“Πληγές” σε αρχαιότητες και μουσεία από τον σεισμό της Λευκάδας

Text to Speech

Προϊστορικά ευρήματα υπέστησαν ζημιές, η κατάσταση πολλών κτηρίων επιδεινώθηκε από τις δονήσεις. Ποια μουσεία θα μείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

“Πληγές” σε αρχαιότητες και μουσεία από τον σεισμό της Λευκάδας

«Ανώδυνες» για τα βασικά αρχαιολογικά μνημεία νησιών του Ιονίου είναι ως φαίνεται οι μέχρι τώρα σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για πολλά από τα ευρήματα που φυλάσσονται κι εκτίθενται σε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, στα οποία τα ρίχτερ άφησαν πληγές».

Σε αρκετά ευρήματα έχουν διαπιστωθεί ρωγμές και άλλες βλάβες κατά την μετακίνηση τους από τον «χορό των Ρίχτερ», ενώ ο εγκέλαδος άφησε βαριά σημάδια σε κτηριακές υποδομές μουσείων, πολλά από τα οποία θα μείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας, μέχρι νεωτέρας.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού 

Ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ζακύνθου, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ζακύνθου και σε μνημεία της αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, δεν παρατηρήθηκαν  ζημίες στο Κάστρο, καθώς και φθορές στα εκθέματα του Μουσείου. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε μικρή μετακίνηση ορισμένων εκθεμάτων του. Λόγω όμως της σφοδρότητας αλλά και της χρονικής διάρκειας της σεισμικής δόνησης, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου του Μουσείου Ζακύνθου επιδεινώθηκαν. 

Σύμφωνα με την αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας διαπιστώθηκε επιδείνωση των υφιστάμενων βλαβών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης αναφέρθηκαν μικρές ζημιές σε περίπου 10 πήλινα αντικείμενα (αγγεία και ειδώλια), χωρίς να υποστεί βλάβες το κτήριο. Επίσης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης, διαπιστώθηκαν ρωγμές στους τοίχους του κτηρίου και υπέστησαν βλάβη περίπου 20 εκθέματα (πήλινα αγγεία) τα οποία θα αποκατασταθούν.

Για λόγους ασφαλείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον έλεγχο της στατικότητας των κτηρίων από αρμόδιους μηχανικούς. Στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στον θολωτό τάφο των Τζαννάτων και στην Ακρόπολη της Σάμης Κεφαλληνίας δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας γνωστοποιεί ότι δεν έχουν διαπιστωθεί  ζημιές σε μνημεία ή μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας. Στη Λευκάδα, ο μεταβυζαντινός (19ος αιώνας) Ναός Αγίας Παρασκευής, ο οποίος πρόκειται για μία μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κόγχη ημικυκλικής κάτοψης που βρίσκεται στο Αθάνι, πάνω στο σεισμικό ρήγμα, έχει καταρρεύσει.

Επίσης, μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας (το οποίο παραμένει προς το παρόν κλειστό λόγω μετασεισμικής δραστηριότητας για λόγους ασφαλείας) όπου μετακινήθηκαν εντός προθήκης και υπέστησαν βλάβη τρία προϊστορικά πήλινα αγγεία, τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί. Δεν εντοπίστηκαν ζημιές σε ιστάμενα μνημεία, όπως ο ελληνιστικός πύργος στον Πόρο Λευκάδας, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και οι ιεροί ναοί γύρω από την πόλη της Λευκάδας.

Οι αυτοψίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO