Δικαιοσύνη

02 Ιανουαρίου 2018 16:47

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: αντισυνταγματικό το ν/σ για τη διαμεσολάβηση

Text to Speech

Ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης παράταση της προθεσμίας για τη διαβούλευση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: αντισυνταγματικό το ν/σ για τη διαμεσολάβηση

Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την διαμεσολάβηση, τουλάχιστον έως τις 27 Ιανουαρίου 2018, ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Η ΕΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι η ανάρτηση του νομοσχεδίου «μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» έγινε στις 28-12-2017 και ώρα 17:12 και από τον υπουργό Δικαιοσύνης ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης η 2α Ιανουαρίου 2018 και ώρα 14:00.

Κατά συνέπεια, ο συνολικός χρόνος της διαβούλευσης προσδιορίστηκε στις 5 ημέρες, ενώ σύμφωνα με τον νόμο 4048/2012 η διαβούλευση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-1-2018.

Ακόμη, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι «παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις 5 ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους (αναφέρει σχετικά: Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις)».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Ένωση «στην περίπτωση του επίμαχου νομοσχεδίου έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 6 του νόμου 4048/2012».

Τέλος, η ΕΔΕ θεωρεί «επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ - ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, σε άρθρο τους υπό το τίτλο «ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη», επισημαίνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς ιδιώτες διαμεσολαβητές «βαπτίζονται» μόνιμοι δικαστές.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι διαμεσολαβητής θα ορίζεται ιδιώτης, με μοναδικό προσόν να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι δηλαδή, ο ιδιώτης αυτός θα έχει καθήκοντα και αρμοδιότητες «οιονεί» δικαστή και το αποτέλεσμα της μεσολάβησής του θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.

Δημήτρης Βερβεσός

«Παρότι η αναβάθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης αποτελεί κοινό στόχο, η παροχή βραχύτατου χρόνου είναι αναντίστοιχη της σπουδαιότητας  της πρωτοβουλίας, και εμποδίζει στην πράξη την συμμετοχή τόσο των ιδιωτών όσο και των θεσμικών φορέων με την διατύπωση τεκμηριωμένων  απόψεων και παρατηρήσεων επί των σχετικών ρυθμίσεων», υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

VIDEO