Κοινωνία

05 Ιουλίου 2019 16:05 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιουλίου 2019 21:00

Εύβοια: “μάχη” με την φωτιά σε πολλά μέτωπα

Διάβασέ μου το...

Νέα εστία το μεσημέρι της Παρασκευής. Τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών. Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Μία σύλληψη για την πυρκαγιά της Πέμπτης.

Εύβοια: “μάχη” με την φωτιά σε πολλά μέτωπα
-

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές της Εύβοιας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται από την Πέμπτη οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα, με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Μία νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στις 13:52 σε αγροτοδασική έκταση στην πειροχή Τραχήλι του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, σε μικρή απόσταση απο τα υπόλοιπα μέτωπα (Μανίκια, Πυργί και Άγιος Γεώργιος) που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις απο εκείνες που ήδη επιχειρούσαν στην περιοχή, όπου φυσούν μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι, δυσκολεύοντας σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.

Εύβοια - πυρκαγιά

Εύβοια - πυρκαγιά

Εύβοια - πυρκαγιά

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια έχει εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η εστία κοντά στον Λοφίσκο, ενώ η φορά του ανέμου σπρώχνει την φωτιά προς τα χωριά Νεοχώρι και Δάφνη.

Φωτιά - Εύβοια

Φωτιά - Εύβοια

Εύβοια - πυρκαγιά

Σε όλη την περιοχή επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα. Αναλυτικά: 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.


Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, ως υπαίτιος της αρχικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη, έχει συλληφθεί ένας 64χρονος, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ