Κοινωνία

24 Απριλίου 2020 20:49

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής και τα πολυκαταστήματα. Οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα (βίντεο)
-

Όλο το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα, το οποίο επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός, αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του σχεδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων, είναι ότι πρόκειται για μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία. Το βάρος δεν πέφτει μπροστά χρονικά - αλλά πίσω με τα πιο «βαριά» μέτρα να αποκλιμακώνονται μέσα στον Ιούνιο.   

Σύμφωνα με τις προτάσεις: 

  • 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία.
  • 4 Μαΐου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τα νησιά. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.
  • 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, εκτός των πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων. Το μέγεθος θα προσδιορίζεται με βάση τετραγωνικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια, η λειτουργία προσδιορίζεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα. 

  • 11 Μαΐου θα γίνει η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου.
  • 1 Ιουνίου θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου, θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα, θα υπάρξει επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων (μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο και με περιορισμούς), θα λειτουργήσουν ξανά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.
  • 1 Ιουνίου προτείνεται να γίνει η επιστροφή των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. 

Για τα μέσα του Ιουνίου προτείνεται η επαναλειτουργία όλων των υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων όπως πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων, το άνοιγμα για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, και η διεξαγωγή φεστιβάλ.

Για τα μέσα Ιουνίου, προτείνεται η έναρξη λειτουργίας καταλυμάτων διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατασκηνώσεων.

  • Για τις 15 Ιουνίου προτείνεται η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, θα απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι θα φιλοξενεί μέχρι 6 άτομα. 

Την ίδια εβδομάδα προσδιορίζεται στο σχέδιο η επιστροφή όλων των υπολοίπων μαθητών και φοιτητών, με ενδεχόμενη την επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες, δεδομένης της διακοπής των μαθημάτων.

Στις 29 Ιουνίου προτείνεται να επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα (με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο). Παράλληλα, τότε προσδιορίζεται και η λειτουργία όλων των ξενοδοχειακών μονάδων, με εφαρμογή ορίου πληρότητας για κάποιο διάστημα. 

Τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες

Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.

Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης 

Ακόμη, επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλεργασίας προτείνεται να την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ