Γενικά

31 Μαρτίου 2018 21:57

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο

Διάβασέ μου το...

Είναι μία από τα μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στην Ευρώπη και έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την “Europe Nostra”.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο
-

“SOS” εκπέμπει το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο από τα Πριγκηπονήσια στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Το πενταώροφο κτήριο, μία από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στην Ευρώπη, κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την οργάνωση “Europe Nostra”, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη διάσωσή του.

Το κτήριο άρχισε να ανεγείρεται το 1898, με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου αναζητήθηκε νέα χρήση.

Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφης προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά.

Εγκαταλελειμμένο πλέον, έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά το 1980, τμήμα της στέγης κατέρρευσε και η ανάγκη για εργασίες επισκευής και συντήρησης είναι επιτακτική.

VIDEO