Κόσμος

16 Οκτωβρίου 2019 16:06

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”. 

Πρώτο πράσινο φως από την Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2020

“Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικών Αρχών και θεσμών”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού κατατέθηκε χθες το βράδυ.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν εκτενώς συζητήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιτευχθούν. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις» λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την γνωμοδότησή της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ως τις 30 Νοεμβρίου.  

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό”, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Δ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου από τις ελληνικές αρχές. Ο Επίτροπος απάντησε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου" και αν ήταν γρηγορότερες ένας μεγάλος αριθμός θα είχε πάρει το δρόμο του. Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και από την ώρα που θα αρχίσει να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς η επεξεργασία των αιτήσεων "εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ταχύτατα", δήλωσε ο Δ.Αβραμόπουλος. "Είμαστε εδώ για να συμβουλεύουμε και είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση", ξεκαθάρισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία με την Τουρκία, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε την Άγκυρα από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Ζήχοφερ και εξήγησε ότι εκεί είχε ειλικρινείς και ανοιχτές εποικοδομητικές συνομιλίες. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στο μεταναστευτικό και επανέλαβε τη δέσμευσή της χώρας αυτής να συνεχίσει τη συνεργασία για την επίτευξη των σκοπών της Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ιδίως σε σχέση με τον εντοπισμό παράνομων αναχωρήσεων.

Σε σχέση με τις τουρκικές απειλές για χρήση του μεταναστευτικού ως  διαπραγματευτικού εργαλείου, ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι "το μεταναστευτικό δεν ενδείκνυται για διαπραγματευτικό χαρτί - είναι πολύ πέραν αυτής της λογικής και δεν μπορεί να χρησιμοποιειθεί έτσι".

Κληθείς να απαντήσει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος επανέλαβε τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της περιοχής αυτής στη Συρία, καθώς τα δικαιώματα του εντόπιου πληθυσμού παραβιάζονται.

Η Γαλλία μπλοκάρει την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο,  η Γαλλία μπλόκαρε την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μεταθέτοντας την απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής. Με τη στάση της αυτή η Γαλλία έρχεται σε αντίθεση τόσο με την Ευρωπαική Επιτροπή όσο και με όλους τους θεσμούς της Ε.Ε, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Η μετάθεση της απόφασης στους Ευρωπαίους ηγέτες επιβαρύνει επιπλέον την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η οποία έχει να ασχοληθεί ακόμη με τον προυπολογισμό της ΕΕ, το Brexit, το θέμα της Τουρκίας κλπ.

Η Φινλανδή Υπουργός Εξωτερικών, Tytti Tuppurainen, δήλωσε ότι «δυστυχώς το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Λυπάμαι γι΄ αυτό». Διευκρίνισε ακόμα ότι «η μεγάλη πλειοψηφία» των κρατών-μελών υποστήριξε «το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν θετική απόφαση.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι δε θέλει να κατηγορήσει κανέναν για την αποτυχία, αλλά τόνισε αρκετές φορές ότι «δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της ΕΕ στα Βαλκάνια. Ο Γ. Χαν δήλωσε, επίσης, ότι μια θετική απόφαση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής θα σήμαινε απλώς το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Βεστάγκερ χτυπά την Broadcom, άλλο έναν γίγαντα της Silicon Valley.

H Eπίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκρετ Βεστάγκερ διέταξε σήμερα τον αμερικανικό κατασκευαστή ευρυζωνικών υπηρεσιών, Broadcom, να «σταματήσει» αμέσως τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές του.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια απόφαση από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, δεδομένου ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι "αν δεν παρέμβει η συμπεριφορά της Broadcom είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη στον ανταγωνισμό".

"Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε, επειδή θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για τους ευρωπαίους πελάτες και καταναλωτές, καθώς και σε μικρότερη επιλογή και λιγότερη καινοτομία", δήλωσε η Μάργκρετ Βεστάγκερ. 

Παράταση της Επιτροπής Γιούνκερ κατά ένα μήνα τουλάχιστον

Η απόρριψη των υποψηφίων επιτρόπων της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης των νέων υποψηφίων, θα παρατείνουν τη θητεία της Επιτροπής Γιούνκερ κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Η διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων  του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο. 

“Ξανακόλλησαν” οι συζητήσεις για το διαζύγιο ανάμεσα στην ΕΕ και την Μ. Βρετανία 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου έχουν «κολλήσει», δήλωσαν πριν από λίγη ώρα ευρωπαϊκές πηγές.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε πως “υπάρχει ακόμα χρόνος πριν την 31η Οκτωβρίου”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής πριν από αυτήν την ημερομηνία. 

Η διαφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα. 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, αφού συνομίλησε σήμερα με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ». 

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο τόνος είναι πολύ επιφυλακτικός για τις πιθανότητες ευόδωσης των συνομιλιών.  

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει το απόγευμα του πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών 

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σειρά συναντήσεων.

Σήμερα Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αύριο Πέμπτη, στις 09:00 πμ, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Στις 12:45 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τέλος, αύριο το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ State of Europe που διοργανώνει το think tank "Friends of Europe".