X

“Στον αέρα” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας για τα ΜΟΕ, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Ant1news

«Το Μαξίμου “ρίχνει το γάντι” στην Τουρκία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου για τα ΜΟΕ», διαμηνύουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Προσθέτουν πως «μπορεί πλέον οι ημερομηνίες συνάντησης των Τεχνικών Κλιμακίων να βρίσκονται “στον αέρα”, όμως εν όψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο δίνουν στην Τουρκία την ευκαιρία να επαναφέρει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται στη βάση ενός υγιούς διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Μεσόγειο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το νέο “μήνυμα” από το ΥΕΘΑ ήρθε σε συνέχεια πληροφοριών από το Μαξίμου, που μετέδωσε η “Καθημερινή”,  ότι ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί κανονικά.

Είχαν προηγηθεί αναφορές από πηγές του Πενταγώνου περί αναστολής των ΜΟΕ τα οποία επρόκειτο να συζητηθούν ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα μέσα στον Δεκέμβριο. Συμπλήρωναν ότι το προσωρινό πάγωμα των ΜΟΕ, αποτελούσε αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις τουρκικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών και δη την υπογραφή συμφώνου με τη Λιβύη.

Tο θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έθεσε στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή τους , στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. 

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενόψει της έκτακτης συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, διαμηνύουν ότι είναι προς «συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες». «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά», ξεκαθάρισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ανακοινώθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς, για αύριο στις 14:30, ώρα Λονδίνου.

Δεν πρόκειται για μια απλή συνάντηση στο «πόδι», αλλά για επίσημη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών να την πλαισιώνουν. Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρίσκονται στη συνάντηση, για την οποία η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι την ζήτησε η άλλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προανήγγειλε ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια Συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας.

Η συνάντηση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω ανακοίνωσης έθεσε σειρά ερωτημάτων, ενώ επανέλαβε το αίτημα για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε από την πλευρά του, την άποψη ότι, «η Ελλάδα θα έπρεπε να άρει την αναγνώριση της, στην κυβέρνηση της Λιβύης, που συμφώνησε το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα» και σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, είπε πως "έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι".

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δήλωση που έκανε στην "Καθημερινή" πριν από τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι, "το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων".

"Η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της"

«Οι φίλοι μπορούν να κάνουν βήματα και θα κάνουμε ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο. Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε βήματα», ανέφερε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Η Λιβύη μπορεί ακόμα και να αποσύρει τον πρέσβη της. Τώρα διαπραγματεύονται μαζί του, του λένε πράγματα», είπε σχετικά με το τελεσίγραφο που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στον πρέσβη της Λιβύης, για την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Τουρκία. 

«Χθες έλαβα αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να μεταξύ μας συνάντηση», συνέχισε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η νότια Κύπρος δουλεύουν μαζί, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τα βήματά μας με τη Λιβύη.

Η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Γιατί έχουμε κάνει μία γραπτή συμφωνία με τη Λιβύη, έχουμε υπογράψει και τώρα θα έρθει στη Βουλή μας για να ψηφιστεί», κατέληξε ο Ερντογάν.

Τη συμφωνία απορρίπτει η ο επικεφαλής της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος έστειλε και επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.