Quantcast

Πολιτική

02 Δεκεμβρίου 2019 10:28

Δένδιας: παντελώς αβάσιμη η θέση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Διάβασέ μου το...

Ο ΥΠΕΞ, επανέλαβε ότι ο πρέσβης της Λιβύης θα απελαθεί αν δεν φέρει μέχρι την Παρασκευή τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.

Δένδιας: παντελώς αβάσιμη η θέση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Για τις πολλαπλές προκλήσεις της Τουρκίας με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, με τη συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης

Αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης στο οποίο απαιτείται ομοφωνία. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξήγησε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι’ αυτό είχε συνομιλήσει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί Persona non grata και θα φύγει».

 Επισπεύδεται η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος επισπεύδουν την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. «Η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακρόχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει δέκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις τουρκικές κινήσεις και δήλωσε εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Δεν μπορώ να την προβλέψω τις τουρκικές κινήσεις. Εγώ λέω ξεκάθαρα ποια είναι τα ελληνικά όρια και δεν είναι όρια που βάζουμε εμείς, η κυβέρνησή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι όρια εκ του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία και τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ευκταίο η Ελλάδα να έχει δίπλα της «και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους» αλλά οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της.

«Υποχρέωσή μας είναι ξεκάθαρη να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και μόνοι μας. Δε λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι προβλέπω  ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ότι μπορούμε ακριβώς για να είμαστε μόνοι μας. Και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ: να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, σε δήλωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, "η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική".

ΚΙΝΑΛ: χρειάζεται ενότητα

Την άποψη ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με ένα fake διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Βλάχος. μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6. Όπως είπε ο κ. Βλάχος "χρειάζεται ενότητα" και ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει "ενιαίο μέτωπο και εθνική γραμμή απέναντι σε μια Τουρκία που χρησιμοποιεί το προσφυγικό, τις γεωτρήσεις και τη σχέση της με τις ΗΠΑ στην περιοχή, για να δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα". Επισήμανε δε ότι "ζούμε δύσκολες στιγμές  και θα κλιμακωθεί αυτή η ιστορία από τον Ενρτογάν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ