Πολιτισμός

02 Ιουνίου 2020 10:06 Τελευταία ενημέρωση : 03 Ιουνίου 2020 13:58

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Διάβασέ μου το...

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, η συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

 

Έφυγε σε ηλικία 91 ετών η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κάποια από τα βιβλία της ήταν, «Το παιδί της μάνας μου», «Φιλαρέτης: Ελπινίκη», «Διάλογος με την Άννα», «Έκτωρ», «Η γκρίζα πέτρα», «10 λεπτά», «Η διαφανής αμπούλα», «Το μαύρο ταξί», «Εμείς και το κουτάβι», «Σιμώνη» και «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα».

Η Αμαλία Μεγαπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Αμαλία Μεγαπάνου

Το 1951 παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τον οποίο πήρε διαζύγιο το 1972. Ακολούθησε ο γάμος της με τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο το 1973, του οποίου το επώνυμο χρησιμοποίησε στη διάρκεια της καριέρας της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε λίγο, έπραξε πολλά

Την συγγραφέα και οικογενειακή φίλη αποχαιρέτισε με συγκίνηση ο Πρωθυπουργός, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της.

Ο Πρωθυπουργός για την Αμαλία Μεγαπάνου

Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

ΚΕΘΕΑ: Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν η προσωποποίηση της αστικής ευγένειας

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, με αφορμή τον θάνατο της Αμαλιάς Μεγαπάνου, σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

Έφυγε, σήμερα από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου. Προσωποποίηση της αστικής ευγένειας που τη συνδύαζε με μια σπάνια ποιότητα, καλλιέργεια και διακριτικότητα. Είχε διατελέσει, παλαιότερα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνταιριάζονται με τα προτερήματα της ευαισθησίας και της σεμνής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής, κοινωνικής δράσης που οφείλουν να προσδιορίζουν την προσφορά μας στο ιδιαίτερο πεδίο της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, τότε το κενό που αφήνει πίσω η απώλειά της γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Όπως μεγάλη είναι και η υποχρέωση και η αίσθηση ευθύνης για την αδιάλειπτη συνέχιση της προσφοράς στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των συνανθρώπων μας που δίνουν καθημερινά μια αφανή και δύσκολη μάχη. Μια μάχη στην οποία η εκλιπούσα αφιέρωσε ένα μεγάλο και ποιοτικό κομμάτι από την εκλεπτυσμένη λάμψη, την πνευματικότητα και την πολυεπίπεδη, πάντα διακριτική, δράση της. Ευχόμαστε στους οικείους της την εξ ύψους παρηγορία. Αιωνία και αγαθή η μνήμη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ