Υγεία - Περιβάλλον

17 Νοεμβρίου 2013 09:45

Μανδύας made in Greece που μας κάνει «αόρατους»

Text to Speech

Διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς δημιούργησε ηλεκτρομαγνητικό μανδύα που μας κάνει «αόρατους».

Ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής Γιώργος Ελευθεριάδης, καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο σχεδίασε και δημιούργησε έναν ηλεκτρομαγνητικό μανδύα, που «εξαφανίζει» διαφορετικά είδη και μεγέθη αντικειμένων. Πρόκειται για έναν νέου τύπου μανδύα που περιβάλλει ένα αντικείμενο με μικρές κεραίες, οι οποίες από κοινού εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο εξουδετερώνει τα κύματα που ανακλώνται από το αντικείμενο, κάνοντάς το αόρατο.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον έλληνα ερευνητή, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physical Review X» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο αορατότητας.

«Ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εκείνη του ηλεκτρολόγου μηχανικού, και είναι πολύ πρακτική και απλή. Αντί να περιβάλλουμε αυτό που προσπαθούμε να κρύψουμε, με ένα παχύ κέλυφος μετα-υλικού, το περιβάλλουμε με ένα στρώμα μικρών κεραιών και αυτό το στρώμα εκπέμπει ένα (ηλεκτρομαγνητικό) πεδίο που εξουδετερώνει τις (ηλεκτρομαγνητικές) ανακλάσεις από το ίδιο το αντικείμενο», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.

Το πείραμα κατάφερε να εξαφανίσει ένα μεταλλικό κύλινδρο από τα ραδιοκύματα, ενώ το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεγαλύτερα αντικείμενα εάν χρησιμοποιηθούν περισσότερες κεραίες. Μάλιστα, οι κεραίες μπορούν να εκτυπωθούν και να είναι επίπεδες, όπως μια κουβέρτα ή το δέρμα.

Προς το παρόν, οι κεραίες ρυθμίζονται χειροκίνητα στην κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική συχνότητα, αλλά στο μέλλον θα μπορούν να λειτουργούν και ως αισθητήρες και ως ενεργές κεραίες που προσαρμόζονται σε διαφορετικά μήκη κύματος σε πραγματικό χρόνο.

Οι μανδύες αορατότητας, πέρα από τις προφανείς στρατιωτικές χρήσεις τους, θα μπορούσαν να έχουν διάφορες άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα να «εξαφανίζουν» παρεμβαλλόμενα αντικείμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη μετάδοση των σημάτων από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να αλλάξει την υπογραφή ενός αντικειμένου, κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο, μικρότερο ή ακόμα και μεταβαλλόμενο στο χώρο.

Αν και τα πειράματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί με τα ραδιοκύματα, η ίδια τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να προσαρμοστεί για χρήση και με τα κύματα του ορατού φωτός. Σύμφωνα πάντως με τον Ελευθεριάδη, «υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές για ραδιοκύματα παρά για το φως. Είναι απλά θέμα τεχνολογίας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια αρχή και για το φως και η σχετική τεχνολογία κεραιών αποτελεί μια άκρως “καυτή” περιοχή έρευνας».

Ο καθηγητής Γεώργιος Ελευθεριάδης θεωρείται πρωτοπόρος και διεθνής αυθεντία στο πεδίο των μετα-υλικών, ενώ έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για το έργο του, μεταξύ άλλων, από το 2009 είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών του Καναδά.

Gallery