Πολιτική

28 Μαΐου 2019 06:45

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Text to Speech

Θα συμμετάσχει και στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών θα είναι το… “κυρίως πιάτο”, στο  δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να διαβουλευθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ζήτημα θα επανέλθουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, στο οποίο στόχος είναι η λήψη αποφάσεων συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Κατά τις διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του στο δείπνο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην ΕΕ, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Μίας Ένωσης πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά, καθώς και τις θέσεις της χώρας μας επί της στρατηγική ατζέντας της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία, κατά την Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει επίσης στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η προπαρασκευαστική συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις  15:45 ενώ το άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στις 18.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ