Πολιτική

17 Ιουνίου 2019 07:08 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιουνίου 2019 13:49

Με πολεμικές ιαχές απειλεί ο Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

"Θα πάρουν θέση οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη μας" είπε ο Ερντογάν. “Παράθυρο” κυρώσεων άνοιξε ο Τσίπρας. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Με πολεμικές ιαχές απειλεί ο Ερντογάν

Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, εξακοντίζοντας απειλές κατά πάντων.

Σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ, άστραψε και βρόντηξε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε για τα πληρώματα του Πορθητή και των υποστηρικτικών του σκαφών, που παράνομα εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

«Έδωσαν εντολές λένε, να συλλάβουν τα πληρώματα στα σκάφη! Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!» είπε και πρόσθεσε: Αν τολμήσουν να κουνήσουν έστω και βλέφαρο, τα πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες της Τουρκίας θα πάρουν θέση για να διασφαλίσουν την συνέχιση των νόμιμων κατά τα λεγόμενά του εργασιών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οσοι βλέπουν τις έρευνές μας για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο σαν κάτι απλό, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί» πρόσθεσε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

«Τούρκο» έκαναν τον Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συστάσεις του προς την Αγκυρα να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή αοζ, από το βήμα της Συνόδου των επτά νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Τι μας λες! Εμείς έχουμε ακτές εκεί. Έχουμε ακτές. Εμείς είμαστε εγγυητές στην Κύπρο. Και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εσύ ποιος είσαι; Ξεκαθάρισε τη θέση σου, αν κάνεις αυτές τις δηλώσεις εκ μέρους της ΤOTAL. Αν είναι έτσι, φύγε από την Προεδρία και πιάσε δουλειά ως δικηγόρος» τόνισε. Λίγες ώρες προηγουμένως, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καταφερθεί ξανά εναντίον του Γάλλου Προέδρου, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικά ανώριμο και ατζαμή.

AP - Τουρκία - Τσαβούσογλου - Κυπριακή ΑΟΖ - Πορθητής

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι -και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται - απόλυτα ασφαλείς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», έστειλε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε, κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Απολύτως επιβεβλημένο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι να ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον υπάρξει κλιμάκωση ενέργειων από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλά σε δηλώσεις του για την τουρκική προκλητικότητα και την συστηματική παραβίαση από την Άγκυρα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και με αφορμή την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ