Quantcast

Πολιτική

22 Ιουνίου 2019 20:08

Τσίπρας: δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, που έχουν μελετηθεί και εγκριθεί από το  ΚΥΣΕΑ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τσίπρας: δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κερδίσαμε μια ξεκάθαρη, αποφασιστική και αυστηρή και απόφαση» στις Βρυξέλλες τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η μεγάλη τομή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι στης Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στο CNN Greece.

Μίλησε για «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», προσθέτοντας ότι αυτό έχει έρθει ως αποτέλεσμα πολύ σημαντικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα θέματα, όπως είπε, από την έξοδο από την κρίση μέχρι και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονες.

Τσίπρας - CNN

Σημείωσε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί, αλλά η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας». Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί». «Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της». «Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στο Κυπριακό εκτιμώντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων».

«Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές που υπόσχεται θα χρειαστούν περικοπές δαπάνες ύψους 5,5 δισ. ευρώ. «Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι η επιστροφή στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που επιδιώκει η ΝΔ, σημαίνει λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το know how των απολύσεων από όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές είναι η ίδια η ζωή μας»

Ως προς τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ποτέ δεν υπήρξαν ευρωπαϊκές εκλογές που να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών προς το κυβερνών κόμμα και πρόσθεσε πως οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές καθώς έλαβε «το μήνυμα και αυτή τη δυσαρέσκεια υπόψιν».

Για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εκτίμησε πως ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα είναι δύσκολος αλλά πραγματοποιήσιμος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ 500 χιλιάδες ψήφους. Στις εθνικές του 2015 κερδίσαμε 650 χιλιάδες από τις ευρωεκλογές που έγιναν έξι μήνες νωρίτερα. Θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε αντίστοιχη αύξηση γιατί το δίλημμα είναι τώρα τελείως διαφορετικό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το δίλημμα είναι ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι από τη μία είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που σχηματοποιείται πίσω από το σύνθημα «Μπροστά, όλοι μαζί» και από την άλλη η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που είναι να γυρίσει η χώρα σε όσα έγιναν την περίοδο Σαμαρά «και όποιος αντέξει». «Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές είναι η ίδια η ζωή μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας - CNN

«Αγεφύρωτες οι διαφορές με τη ΝΔ»

Αναφορικά με το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αγεφύρωτες διαφορές με τη Ν.Δ.» υπογραμμίζοντας πως «αν δεν ήταν ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και νέοσυντηρητικό, με συνταγές ΔΝΤ και δεν είχε αυτούς τους ακραίους δεξιούς και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για μια μίνιμουμ συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

«Δεν φοβάμαι Ειδικά Δικαστήρια»

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι ο Ρασπουτίν στην υπόθεση Novartis είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, σημείωσε ότι αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς και άλλοι που ερευνώνται, συμπεριφέρονται με τρόπο που φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά». Ο ίδιος, πάντως, σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι δεν φοβάται ειδικά δικαστήρια καθώς «φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί. Εμείς λέμε μακάρι να το κάνει γιατί έτσι θα καταλάβει και ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο στόχος και ο ρόλος αυτών που πιστεύουν ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας στον τόπο μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ