Κόσμος

01 Ιουλίου 2019 10:32

Στα ανοιχτά της Μερσίνας το “Γιαβούζ”

Διάβασέ μου το...

Τελικός προορισμός η Καρπασία για το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας. Η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX η Κύπρος.

Στα ανοιχτά της Μερσίνας το “Γιαβούζ”
-

Στα ανοιχτά της Μερσίνας αγκυροβόλησε το βράδυ της Κυριακής το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, "Γιαβούζ", το οποίο κατευθύνεται προς την Καρπασία όπου θα διεξάγει την πρώτη του γεώτρηση αφότου ξεκίνησε από τα ναυπηγεία του Κοτζάελι στις 20 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, το "Γιαβούζ" θα παραμείνει στα ανοιχτά της Μερσίνας για κάποιο διάστημα, μέχρι να κατευθυνθεί προς την Καρπασία των Κατεχομένων, όπου θα διεξάγει την πρώτη του γεώτρηση.

Το "Γιαβούζ" πέρασε τα στενά των Δαρδανελίων στις 22 Ιουνίου μπαίνοντας στη Μεσόγειο, ενώ στις 25 Ιουνίου πέρασε από την Αττάλεια.

Εν τω μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ