Καιρός

05 Ιουλίου 2019 17:32

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μικρές «ανάσες» επιφυλάσσουν οι συνθήκες του Σαββάτου, πριν την επέλαση του νέου καύσωνα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ανάπαυλα για τον καύσωνα αυτό το …εκλογικό Σαββατοκύριακο, για να επιστρέψει από Δευτέρα, με τις γνωστές συνέπειες και με αυξημένες τις ανάγκες για ραντίσματα και ποτίσματα.

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που θα πυκνώσουν με τοπικές μπόρες στα βουνά της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου στη νότια Κρήτη. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο το απόγευμα 6 μποφόρ και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 6/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ο παρατεταμένα άστατος, βροχερός και υγρός καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της Μονίλιας σε καλλιέργειες βερικοκιάς-ροδακινιάς–νεκταρινιάς-δαμασκηνιάς. Η ευπάθεια των καρπών στο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι.

Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά άμεσα ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επιπλέον, στα κεράσια συνιστά τη διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ