Καιρός

11 Ιουλίου 2019 17:13

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι μπόρες και οι καταιγίδες. Ποια ένταση θα έχουν οι άνεμοι. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Η θεαματική υποχώρηση του υδραργύρου κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου θα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς από ότι φαίνεται η δροσιά θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την Παρασκευή, αναμένεται αρχικά στα νότια και τα κεντρικά ηπειρωτικά, με επέκταση αργότερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μπόρες, κυρίως στα βουνά, με εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός στα νησιά, με λίγες συννεφιές μόνο στις Σποράδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 32 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα μέχρι 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 12/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.  

Τα συμπτώματα είναι η εμφάνιση στην πάνω επιφάνεια των φύλλων κιτρινοπράσινων ή κίτρινων ακανόνιστων ή γωνιωδών κηλίδων διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ