Life

08 Αυγούστου 2019 23:23

Atomik: η βότκα που φτιάχτηκε… στο Τσερνόμπιλ (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Από σιτηρά και νερό εντός της “απαγορευμένης ζώνης” γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλής.

Atomik: η βότκα που φτιάχτηκε… στο Τσερνόμπιλ (εικόνες)
-

Βότκα από σιτηρά και νερό από τις περιοχές εντός της “απαγορευμένης περιοχής” του Τσερνόμπιλ; Στο άκουσμα και μόνο ακούγεται… τρελό, όμως οι παρασκευαστές ισχυρίζονται πως είναι απολύτως ασφαλής.

Ο Βρετανός καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, είναι μέλος μίας ομάδας που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια επιστημονική έρευνα στην περιοχή, μετά το πυρηνικό ατύχημα που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο πριν από 33 χρόνια. Όπως δήλωσε στο BBC, στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν να αποδείξει πως η “απαγορευμένη ζώνη” του Τσερνόμπιλ επιστρέφει στην κανονικότητα.

ΒΟΤΚΑ ΑΤΟΜΙΚ - ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Και το όνομα αυτής… Atomik

Οι επιστήμονες που παρουσίασαν το πρώτο μπουκάλι της συγκεκριμένης βότκας, αποφάσισαν να την ονομάσουν Atomik (ατομική).

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες των Ουκρανών που ζουν στη γύρω περιοχή και βιώνουν ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

«Δεν είναι περισσότερο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα», υποστηρίζει ο καθηγητής Σμιθ, συμπληρώνοντας: «Οποιοσδήποτε χημικός θα σας πει πως όταν αποστάζετε κάτι, οι ακαθαρσίες παραμένουν στο προϊόν που αποβάλλεται».

«Ζητήσαμε από τους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, που διαθέτει ένα εξαιρετικό εργαστήριο ανάλυσης ραδιενεργών στοιχείων, να ελέγξει τα επίπεδα ραδιενέργειας. Δεν βρήκαν κάτι το ανησυχητικό. Όλα ήταν κάτω των ανησυχητικών ορίων», τόνισε ο Βρετανός καθηγητής.