Κοινωνία

03 Σεπτεμβρίου 2019 14:33 Τελευταία ενημέρωση : 03 Σεπτεμβρίου 2019 20:48

Στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες από τη Λέσβο (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Στην Νέα Καβάλα Κιλκίς οι πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Τα αιτήματα του δημάρχου της περιοχής.

Στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες από τη Λέσβο (εικόνες)
-

Στην Νέα Καβάλα Κιλκίς μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί από τη Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη.

Τους πάνω από 600 ανθρώπους παρέλαβαν πούλμαν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τους μετέφεραν υπό τη συνοδεία Αστυνομίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Πολυκάστρου.

Εκεί διέμεναν ήδη 1200 πρόσφυγες, ενώ με τις νέες αφίξεις ο συνολικός αριθμός των φιλοξενουμένων θα ξεπεράσει τους 2000.

Νέα Καβάλα - μετανάστες

Στο χώρο στήθηκαν σκηνές, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα διαμείνουν οι αφιχθέντες προσωρινά, καθώς θα αποχωρίσουν πριν από το τέλος του μήνα.

Ο δήμαρχος Παιονίας, Κ.Σιωνίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», τόνισε ότι δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία από την έλευση των προσφύγων στην περιοχή, πλην αυτής των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος τόνισε πως η περιοχή δεν έχει επάρκεια νερού, ενώ υπάρχει ήδη πρόβλημα υδροδότησης για τους πρόσφυγες που διέμεναν στα υπάρχοντα κοντέινερ.

Ένα ακόμα πρόβλημα που επεσήμανε ο Κ.Σιωνίδης είναι αυτό της αποκομιδής των σκουπιδιών, καθώς τα απορριμματοφόρα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Νέα Καβάλα - μετανάστες

Ο ίδιος ζήτησε από την Πολιτεία να καλύψει αυτές τις δύο σημαντικές ανάγκες, λαμβάνοντας, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι αυτές θα ικανοποιηθούν.

Η διαχείριση του camp γίνεται από την δανέζικη ΜΚΟ, DRC και η σίτιση από τον Στρατό.

Εικόνες: radiothessaloniki.gr

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της, ότι «το προηγούμενο διάστημα γινόταν κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε τους πρόσφυγες στην λογική του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε όψιμα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως το προσφυγικό έχει γεωπολιτική διάσταση. Όπως και το μεταναστευτικό, είναι ζητήματα σύνθετα που έχουν παγκόσμια και ευρωπαϊκή διάσταση και ήρθαν να μείνουν και αυτό το ξέρει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη. Υπογράμμισε πως, αν η Ελλάδα αποφασίσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως διμερές μεταξύ αυτής και της Τουρκίας, θα κάνει μεγάλο λάθος αναφερόμενη στους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Μόρια αποκάλυψε πως πριν από μερικούς μήνες ο αριθμός των ατόμων εκεί ανερχόταν σε 5.000. 1.500 άνθρωποι ήταν έτοιμοι να μετακινηθούν από τις αρχές Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία καθυστέρησε. Επιπρόσθετα, την επόμενη ημέρα από την ανάληψη της εξουσίας, αποστράτευσε από την Ελληνική Αστυνομία τη μόνη γυναίκα αντιστράτηγο με την μεγαλύτερη γνώση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού σε όλη την Ευρώπη.

Στην κριτική για ελλιπή αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, η βουλευτής απάντησε πως οι εγκρίσεις των κονδυλίων αντιστοιχούν σε βάθος χρόνου μέχρι το 2021 και πως τα ποσοστά απορρόφησης μέχρι το 2019 αντιστοιχούν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και ανέλαβε σημαντική δράση απέναντι σε κυκλώματα διακινητών. Τόνισε πως η χώρα μας οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι λύση η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης, καθώς θα προκαλέσει δικαστικές εμπλοκές και ποινές που η χώρα μας αντιμετώπισε και στο παρελθόν».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στο Open, είπε ότι «η ΕΕ αυξάνει τους πρόσφυγες μέσω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που κάνει για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και ταυτόχρονα θωρακίζεται με αντιμεταναστευτικές πολιτικές, όπως η συνθήκη του Δουβλίνου, μετατρέποντας τις χώρες εισδοχής σε αποθήκες ψυχών. Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών και θα παραμείνουν οι απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά. Ο απεγκλωβισμός από αυτή την κατάσταση μπορεί να έρθει, σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές. Είναι ανάγκη να καταργηθούν τα hot spots, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες προορισμού τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ