Κόσμος

05 Σεπτεμβρίου 2019 18:41

Brexit: “Στριμωγμένος στη γωνία” ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα απανωτά “χαστούκια”

Διάβασέ μου το...

Στη Βουλή των Λόρδων η “καυτή πατάτα” του νομοσχεδίου για το Brexit. Εν αναμονή νέας πρότασης για πρόωρες εκλογές.

Brexit: “Στριμωγμένος στη γωνία” ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα απανωτά “χαστούκια”

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συνεχίζονται οι συνεδριάσεις για την αναβολή του Brexit, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδης.

Τον λόγο πλέον έχει η Βουλή των Λόρδων, η οποία έχει δεσμευτεί πως μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής θα έχει ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο για το Brexit που θα γίνει νόμος την Δευτέρα μόλις πάρει και την υπογραφή της Βασίλισσας.

Αμέσως μετά αναμένεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός να καταθέσει, για δεύτερη φορά, πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν η πρόταση θα περάσει και η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, δέχεται εισηγήσεις να την αρνηθεί για δεύτερη φορά. Οι σύμβουλοι του, τού επισημάνουν ότι θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η νέα αναβολή του Brexit ώστε να μην μπορεί η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Βρετανία - βουλή - Κόρμπιν - Τζόνσον

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 και 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλες με βασικό θέμα το Brexit.

Πάντως πρόσφατη δημοσκόπηση για το περιοδικό Politico δείχνει ότι το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα θα ήταν να γίνει Πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρπιν και μόλις το 35% υποστηρίζει ότι χειρότερο θα ήταν μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

Με αυτά και με  τα άλλα, ο Μπόρις Τζόνσον στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες στην Βουλή ως Πρωθυπουργός υπέστη ισάριθμες βαριές ήττες, με αναλυτές εδώ στο Λονδίνο να σημειώνουν ότι «έχει στριμωχτεί στην γωνία». Άλλοι πάλι τονίζουν με νόημα πως «είναι Πρωθυπουργός χωρίς εξουσία» καθώς κυβερνά πλέον με κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά την διαγραφή των 21 βουλευτών του από το κόμμα των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον με τη σειρά του δέχεται εισηγήσεις να επαναφέρει τους 21 “αντάρτες” στην κοινοβουλευτική του ομάδα μια και σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Τζο Τζόνσον - Μπόρις Τζόνσον

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τζο Τζόνσον, αδερφός του Βρετανού Πρωθυπουργού, παραιτήθηκε από την θέση του Υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα, επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

Όλοι πλέον συμφωνούν ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν το τέλος του χρόνου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα οδηγηθεί στις κάλπες.