Quantcast

Πολιτική

19 Σεπτεμβρίου 2019 14:42

Παναγιωτόπουλος: Το κόστος θα είναι μεγάλο για όποιον μας επιτεθεί

Διάβασέ μου το...

Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έστειλε ο υπουργός Άμυνας. Τι αποκάλυψε για την επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Παναγιωτόπουλος: Το κόστος θα είναι μεγάλο για όποιον μας επιτεθεί

Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητάς του.

«Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει», είπε και επεσήμανε πως κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε πως επικοινώνησε με τον Χουλουσί Ακάρ και πως θα έχει συνάντηση μαζί του τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.  «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε. Και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να μιλήσουμε από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο τέλος Οκτωβρίου», είπε.

Ενημέρωσε ακόμη, για την αναβάθμιση των F16 και των Mirage, καθώς και την αγορά γαλλικών φρεγατών. Για τα F-16 είπε ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία viper και πρόσθεσε πως αυτό το πρόγραμμα θα έχει θετικό αντίκτυπο καθώς θα υλοποιηθεί μέσα από την ΕΑΒ. «Για να γίνει αυτό επεξεργαζόμαστε το πακέτο off set – αντισταθμιστικά -  που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ», είπε.

Σε ότι αφορά στα Mirage σημείωσε χει επέλθει συμφωνία με τις 3 γαλλικές εταιρείες και πως «τα προβλήματα μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης» ώστε να υποστηριχθούν τα μαχητικά αεροσκάφη.

Αντιρρησίες συνείδησης

Προς κατάργηση οδεύει το καθεστώς που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί η εναλλακτική θητεία που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε από τους 15 στους 2 μήνες.

Στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διέψευσε φημολογία ότι θα μπει στο αρχείο η υπόθεση της κλοπής στρατιωτικού υλικού στη Λέρο.

Χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις φήμες και ανέφερε ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι είναι πολλοί οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν.