Οικονομία

25 Σεπτεμβρίου 2019 20:59

Και επίσημα στο “τιμόνι” του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Διάβασέ μου το...

Αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου και η θητεία της είναι πενταετής…

Και επίσημα στο “τιμόνι” του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
-

 

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, είναι και επίσημα η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η Γκεοργκίεβα, διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ και είναι το πρώτο πρόσωπο από αναδυόμενη οικονομία που τίθεται επικεφαλής στο ΔΝΤ από το 1944. Η θητεία της είναι πενταετής και αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη δήλωσή της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η επιλογή της στην ηγεσία του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως θέλει να αποτίσει «φόρο τιμής στην προκάτοχό μου, Κριστίν Λαγκάρντ, μία μεγάλη ηγέτιδα και αγαπητή φίλη, της οποίας το όραμα και το ακούραστο έργο συνέβαλαν τόσο πολύ στη συνεχή επιτυχία του Ταμείου»

«Είναι τεράστια ευθύνη να βρεθώ στην ηγεσία του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν και το χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Άμεση προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας - να υποστηρίξουμε υγιείς νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομιών, καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», επεσήμανε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα..