Κοινωνία

01 Οκτωβρίου 2019 07:41 Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2019 16:59

Στον Πειραιά μετανάστες από την Μόρια (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Έφτασαν στην Αθήνα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια. Η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Στον Πειραιά μετανάστες από την Μόρια (βίντεο)
-

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος».

Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.

Η αποσυμφόρηση της Μόριας είναι ένα από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η επιτάχυνση και απλοποίηση στη διαδικασία για την απόδοση ή την απόρριψη ασύλου, οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης, η αποσυμφόρηση των νησιών και τα κλειστά Κέντρα είναι κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πειραιάς-  πρόσφυγες - μετανάστες

Ηρέμησαν «τα πνεύματα» στη Μόρια

Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές παραμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, όπου παρά την αποχώρηση εκατοντάδων ανθρώπων από εκεί, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού παραμένει, αφού στο χώρο που έχει σχεδιαστεί για 3000 ανθρώπους, βρίσκονται πάνω από 12.000. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει επεκταθεί και έξω από τον αρχικό, αφού κοντέινερ έχουν εξαπλωθεί γύρω από το κεντρικό ΚΥΤ, την ώρα που ο κίνδυνος νέας «έκρηξης» ανάλογης με αυτήν που ακολούθησε της φωτιάς την περασμένη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς, που στοίχισε τη ζωή μίας γυναίκας. Τα σενάρια που ερευνούν οι Αρχές, που έχουν αποκλείσει τον εμπρησμό, είναι το πρώτο να έχει προκληθεί βραχυκύκλωμα από καλώδιο του ρεύματος και το δεύτερο να έγινε έκρηξη στο γκαζάκι με το οποίο μαγείρευε η άτυχη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κοντέινερ που έγινε πύρινος θάνατος για την 49χρονη, ενώ προκάλεσε και σοβαρές έως ολοσχερείς ζημιές σε ακόμα επτά. Οι διαμένοντες σε αυτά έχουν μεταφερθεί σε σπίτια της περιοχής, μέχρις ότου αντικατασταθούν οι οικίσκοι.

Οι τραυματίες της Κυριακής έχουν πάρει όλοι εξιτήριο, πλην ενός –δύο που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας γυναίκες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, απαιτώντας αφενός να μάθουν πόσα ήταν τα θύματα της φωτιάς την Κυριακή, αφετέρου να φύγουν από τη Μόρια. Το σύνθημά τους ήταν «Καμένες καρδιές».

Καθιστική διαμαρτυρία γυναικών - Μόρια

Καθιστική διαμαρτυρία γυναικών - Μόρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ