Οικονομία

04 Οκτωβρίου 2019 18:01 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 21:36

Κόντρα Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον νόμο Κατρούγκαλου

Διάβασέ μου το...

Αιχμηρές δηλώσεις μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο 4387/2016…

Κόντρα Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον νόμο Κατρούγκαλου
-

Φραστική "μονομαχία" του Γιάννη Βρούτση με την Έφη Αχτσιόγλου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου).

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων. Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση, καθώς, επίσης και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών».

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Αχτσιόγλου: Το ΣτΕ αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος, απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.. Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις.

Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον  κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης  από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε τον κύριο Βρούτση είναι να μην αποτολμήσει να αξιοποιήσει επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας, προκειμένου να εφαρμόσει τη βαθιά ιδεοληψία και μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, κόβοντας συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση.

ΚΙΝΑΛ: ο νόμος Κατρούγκαλου εκπνέει

"Ο νόμος Κατρούγκαλου εκπνέει. Μετά την κοινωνική ήρθε και η δικαστική κατάρρευσή του.
Και είναι ώρα η κυβέρνηση να ανοίξει έναν ευρύ διάλογο με τεκμηριωμένη μελέτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και δίκαιες εισφορές" δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ