Καιρός

06 Οκτωβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ο καιρός αποφάσισε να συμβαδίσει με το ημερολόγιο, με βροχές και καταιγίδες, χρήσιμες για την γεωργία.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, εκτός της  ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που το μεσημέρι και το απόγευμα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 9  έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 25 και νοτιότερα από 16  έως 28  βαθμούς Κελσίου.

Νοτιοδυτικοί άνεμοι αναμένονται στα νότια 4 με 5, από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ και ανατολικούς στις υπόλοιπες περιοχές με την ίδια ένταση, που στο βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ.

O καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 7/10/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων αναφέρει σχετικά με τη μύγα μεσογείου στα εσπεριδοειδή, πως οι συλλήψεις των αρσενικών εντόμων είναι χαμηλές στον κάμπο των Φιλιατών. Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη για συνδυασμό των μέτρων αντιμετώπισης του εχθρού. Η ανάρτηση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ξεκινά πριν την αλλαγή χρώματος των καρπών. Στους οπωρώνες της Άρτας και Γλυκής Θεσπρωτίας, σε ποικιλίες που έχει επιτευχθεί η αλλαγή χρώματος θα πρέπει να ξεκινήσει η προστασία που έγκειται σε ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Παράλληλα, τα καλλιεργητικά μέτρα που αφορούν στο μάζεμα και την καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των προσβολών. Οι καρποί που προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδόπτερων και πέφτουν στο έδαφος αποτελούν εκκολαπτήριο ανάπτυξης του πληθυσμού του εχθρού.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ