Καιρός

08 Οκτωβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επιμένουν σε πολλές περιοχές, έστω και εξασθενημένες, οι βροχοπτώσεις. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Παρά την εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων και τη σχετική βελτίωση του καιρού, οι βροχές, έστω και εξασθενημένες, θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές.

Την Τετάρτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μέχρι το μεσημέρι, στην κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη με λίγες, τοπικές και ασθενείς -κατά κανόνα- βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 25 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, με ένταση 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, με την ίδια ένταση.  

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι προσβολές από σεπτοσπορίωση είναι κατά τόπους έντονες και συνοδεύονται από φυλλόπτωση, ιδιαίτερα σε δενδροκομεία που δεν ψεκάστηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται:

  1. Ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος.
  2. Απομάκρυνση και κάψιμο των πεσμένων φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα στο έδαφος.
  3. Επειδή τόσο η σεπτορίωση, όσο και η βοτρυοσφαίρια, ευνοούνται από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, θα πρέπει με το επερχόμενο χειμερινό κλάδεμα να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον  Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ