Πολιτική

11 Οκτωβρίου 2019 22:17

Κουμουτσάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη βοήθεια για το προσφυγικό

Διάβασέ μου το...

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη βοήθεια μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κουμουτσάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη βοήθεια για το προσφυγικό
-

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη βοήθεια λόγω των αυξημένων ροών μετά την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, άφησε στη Βουλή ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα, ανέφερε πως εάν η κατάσταση στη Συρία οδηγηθεί  στα άκρα, η χώρα μας μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 78.3  της Ευρωπαϊκής  Συνθήκης που προβλέπει Κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής. Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι αν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

«Όλα είναι στο τραπέζι και αν το κρίνουμε σκόπιμο θα το κάνουμε, όπως το 2015», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου».

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή Μουζάλα ότι δεν είναι περήφανος για καταστάσεις επί υπουργίας του.

Κατρούγκαλος: Κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του ΟΟΣΑ (Παρίσι 10-11 Οκτωβρίου).

Στο περιθώριο της Διάσκεψης είχε σύντομη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία. Στη δημόσια συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των ανισοτήτων, στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν κατά μέσο όρο 60% στην δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα είναι κάτω από 30%, πλήττοντας καθοριστικά την δυνατότητα του κράτους πρόνοιας να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες και παροχές του. Ο κ. Γκουρία αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και παραδέχθηκε ότι «ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας» έχει σπάσει στις κοινωνίες μας.

AP - Συρία - Τουρκική Εισβολή - πρόσφυγες

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε την αδυναμία να υπάρξουν εθνικές λύσεις στο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, σε διεθνές επίπεδο πρέπει να υποστηριχθεί ευρύτερα το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφωθεί επιτέλους μια κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ως προϋπόθεση για κάθε δράση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο αυτό καταδίκασε την παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην αύξηση των προσφυγικών ροών. Τέλος, αναφερόμενος στη φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών, τόνισε την ανάγκη για φορολόγηση των πολυεθνικών του Ίντερνετ για λόγους σχετικούς με την φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και για να υπάρξει ισοτιμία ανταγωνισμού σε ένα τομέα που η Ευρώπη μένει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ