Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2019 13:10 Τελευταία ενημέρωση : 25 Οκτωβρίου 2019 21:24

Κόντρα Μαξίμου - Τσίπρα για την Βόρεια Μακεδονία και τον... μπαγάσα

Διάβασέ μου το...

Η δηκτική ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού, η απάντηση του Στέλιου Πέτσα και οι διευκρινίσεις του ΣΕΒΕ για το "c" και το "k".

Κόντρα Μαξίμου - Τσίπρα για την Βόρεια Μακεδονία και τον... μπαγάσα
-

Ανάρτηση με σκωπτική διάθεση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας στο Facebook.

Ο πρώην πρωθυπουργός στην ανάρτησή του αναφέρεται σε μια ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής με το γαλλικό βέτο και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Στην ανάρτηση του, ο Αλέξης Τσίπρας γράφει «Αποχή από τη ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων οι βουλευτές της ΝΔ. Αποχή και του Πρωθυπουργού από τη κρίσιμη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αποδείχθηκε ότι η Δανία και η Ολλανδία έχουν σημαντικότερο ρόλο και λόγο για τα Βαλκάνια από ότι η Ελλάδα.

Αλλά ας μη γκρινιάζουμε...Οι απόντες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των εμπορικών σημάτων. Θα αφήσουμε το Macedonia στους Βορειομακεδόνες και θα κρατήσουμε εμείς το Makedonia. 
Πως δε το σκέφτηκα τόσο καιρό ότι αλλάζοντας το «c» με το «k» θα έλυνα το πρόβλημα... Και αυτός ο Κυριάκος, τόσες φορές ήρθε στο Μαξίμου για το ονοματολογικό, κουβέντα δε μου είπε. Όλα τα έξυπνα τα κρατάει για τον εαυτό του ο μπαγάσας...»

Τσίπρας - tweet

Πέτσας: ασκεί αντιπολίτευση όπως κυβέρνησε... στο γόνατο

Το γάντι σήκωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί αντιπολίτευση «όπως κυβέρνησε: στο γόνατο».

Ο κ. Πέτσας εξηγεί, επίσης, ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων επειδή η ΝΔ «δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

Στην δήλωση του, ο Στέλιος Πέσας αναφέρει «Ο κ.Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο. Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Για τον κ. Τσίπρα είναι “ψιλά γράμματα” αυτά. Όχι όμως για τους Έλληνες. Γι΄ αυτό και οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία.

Αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτό. Αναφέρεται στην ανάρτησή του σε “Βορειομακεδόνες”, ενώ ο ίδιος έχει υπογράψει στη Συμφωνία των Πρεσπών να λέγονται “Μακεδόνες”. Σκέτο. Ούτε στον ίδιο δεν αρέσει η συμφωνία του; Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας*; * μπαγάσας (σκωπτικό) = κατεργαράκος, επιτήδειος».

Πέτσας - facebook

Χαρίτσης: Κουβέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την αστειότητα να αλλάξουν το c με το k

Απαντώντας στον Στέλιο Πέτσα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει σε δήλωση του «Ο κ. Πέτσας καλό θα ήταν να μην τα κάνει χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη. Τώρα θυμήθηκε η Ν.Δ. την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία; Ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε τη θέση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ενταχθούν "πακέτο" Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Πού ήταν τόσους μήνες λοιπόν η σπουδή της κυβέρνησης για τη μειονότητα; Ούτε διαπραγματεύθηκε με τα Τίρανα, ούτε αξιοποίησε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου που κατοχύρωνε τα δικαιώματα της μειονότητας. Και γιατί δεν κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τροπολογία, όπως έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά προτίμησαν να αποδράσουν δια της αποχής; Προφανώς, για να μην ενοχληθεί η ακραία συνιστώσα της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Πέτσας θα ήταν καλό να είναι πιο προσεκτικός. Δεν αρκεί η κυβίστηση της ΝΔ, που τώρα λέει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν γνωρίζει ότι, με βάση τη Συμφωνία αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές που έκανε η Βόρεια Μακεδονία, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο Βορειομακεδόνες, ανεξάρτητα από το πώς αυτοί αυτοπροσδιορίζονται; 

Το χειρότερο όμως, είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Δεν είπε κουβέντα για την αστειότητα να αλλάξουν το C με το K στο Macedonia και να νομίζουν πως έλυσαν έτσι το ζήτημα των εμπορικών σημάτων που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Τι να πει άλλωστε; Γελάνε και οι πέτρες με την άγνοια και την προχειρότητα τους».

AP - Βόρεια Μακεδονία - Ήλιος της Βεργίνας

Κωνσταντόπουλος: εγώ πρότεινα το "c" και το "k" - δεν υπάρχει κάποια απόφαση 

Σε ανακοίνωσή του ΣΕΒΕ αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22.10.2019 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος παρέθεσε στον Πρωθυπουργό την πρόταση του ΣΕΒΕ για το συλλογικό εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων, με δύο εναλλακτικές γραφιστικές προτάσεις «Macedonia» και «Makedonia» αναφορικά με την ονομασία των προϊόντων, την οποία προτίθεται να καταθέσει με τον αντίστοιχο κανονισμό ισχύος στο Alicante της Ισπανίας. Όσον αφορά στο θέμα του branding των μακεδονικών προϊόντων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος επισημαίνει τα κάτωθι:

«α) Διαψεύδω κατηγορηματικά το δημοσίευμα του «Sputnik» ότι στη σύσκεψη της 22.10.19 λήφθηκε απόφαση για το branding των μακεδονικών προϊόντων, β) με το συγκεκριμένο ζήτημα θα ασχοληθεί ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών, γ) ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έλαβε καμία απόφαση ως προς την ονομασία των μακεδονικών προϊόντων και απλά υπέδειξε το θέμα να διερευνηθεί πιο προσεκτικά. Τα «trolls» που αναζητούν ευκαιρία για παραπληροφόρηση να αναζητήσουν άλλη θεματολογία».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ