Πολιτική

04 Νοεμβρίου 2019 07:37 Τελευταία ενημέρωση : 04 Νοεμβρίου 2019 14:20

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

Διάβασέ μου το...

Κάλεσμα του Πρωθυπουργού στους Κινέζους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας
-

«Μια νέα εποχή ανατέλλει επιτέλους για την Ελλάδα ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία» τόνισε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σαγκάη. Παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «μια νέα εποχή αισιοδοξίας μάς επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον με ένα ανανεωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης».

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε: «Η κυβέρνησή μου εκλέχθηκε τον Ιούλιο με απόλυτη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή να επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη».

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι σαφής: Να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας προκειμένου να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που είχε η Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες, κάτι που - όπως υπογράμμισε - ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από ένα χρόνο.

«Οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμά μας, έχουμε ξεκλειδώσει μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικές περικοπές φόρων και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αυξάνονται κατά πάνω από 10% σε ετήσια βάση και ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα», ανέφερε και τόνισε: «Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 3% το 2020. Ίσως αυτό να ακούγεται χαμηλό με βάση τα Κινεζικά δεδομένα, όμως με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς είναι από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας, σημείωσε πως «η χώρα μου είναι προικισμένη με ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο και υψηλή κατάρτιση», ενώ απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές σημείωσε: «Σε αυτό προσθέστε ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οι οποίες θα "ξεκλειδώσουν" τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στον τομέα της ναυτιλίας, λέγοντας πως «τα τελευταία 15 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν χτίσει περισσότερα από 1000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, που η αξία τους ξεπερνά τα 50 δις. Δολάρια, και είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου προς και από την Κίνα».

Στην έδρα της Cosco ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης», τόνισαν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της κινεζικής εταιρείας στη Σαγκάη. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν θερμά εργαζόμενοι της Cosco κρατώντας σημαίες των δυο χωρών. Ο πρόεδρος της Cosco, Xu Lirong, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο -όπως τόνισε- είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Η παρουσία σας στον Πειραιά τον Απρίλιο, μας έδωσε δύναμη. Σήμερα ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου», επισήμανε ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού. «Όταν σας επισκέφθηκα ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan. Πράγματι, ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Cosco

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα γι' αυτή τη σημαντική επένδυση, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της. «Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ένα λιμάνι που υπολειτουργούσε, το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι η επένδυση «υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βαθιάς οικονομικής κρίσης» και πρόσθεσε: «η εταιρεία σας και η Κίνα πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επένδυσης είναι ανύπαρκτες».

Παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ενεργό συμμετοχή του δήμου της πόλης στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση να είναι ωφέλιμη και για την οικονομία και για την κοινωνία. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά που θα το καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Χαιρέτισε, επίσης, το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η εγχώρια δραστηριότητα στο Πέραμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Cosco

«Θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Μας φέρατε ευχάριστα νέα. Έχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cosco. Δεσμεύτηκε τπως «όλα θα συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον».

«Επί της ουσίας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτή την επένδυση και αυτή είναι σημαντική κατάκτηση», απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι «μπορούμε να προσθέσουμε και μια διάσταση πολιτισμού στην επένδυση». Σημείωσε, ειδικότερα, ότι μπορεί να μετατραπεί ένα παλιό σιλό στον Πειραιά σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων όπου θα υπάρχει και χώρος με κινεζικά εκθέματα, όπως πχ σπουδαία πλοία προηγούμενων αιώνων. «Σε κάποια εποχή η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και εξερευνούσε τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζαμε. Τώρα, έξι αιώνες μετά, φτιάχνει ξανά τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο. Εύχομαι όλο και περισσότερα να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν στον Πειραιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης παρόντες μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Φραγκογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ