Υγεία - Περιβάλλον

07 Νοεμβρίου 2019 14:48

Καταγγελίες Κικίλια και για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΘΕΑ

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει το πόρισμα του ΓΛΚ που κατέθεσε ο Υπ. Υγείας. Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες Κικίλια και για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΘΕΑ
-

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν στη Βουλή οι νέες καταγγελίες Κικίλια για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Σε συνέχεια όσων αποκάλυψε χθες, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την ελεγκτική περίοδο 1/7/2018 μέχρι το 30/6/2019, στο οποίο καταγράφονται –μεταξύ άλλων- τεράστιες δαπάνες και μάλιστα, χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά, καθώς και μη ρεαλιστική κατάρτιση του προϋπολογισμού εξόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις, στο πόρισμα του ΓΛΚ καταγράφονται δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που δεν χρησιμοποιούνται, καταβολή χρηματικών ποσών που υπογράφονται από το ίδιο πρόσωπο (ταμία και εκκαθαριστή), χρηματικά εντάλματα που δεν φέρουν την ιδιότητα και το ονοματεπώνυμο εκείνων που τα υπογράφουν, καθώς και ελλιπή δικαιολογητικά δαπανών μετακίνησης. Η έρευνα εντόπισε μεγάλα ποσά για απευθείας αναθέσεις ενώ δεν υπήρχε πρόγραμμα προμηθειών, καθώς επίσης, και μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών στην προμήθεια αγαθών από το ΚΕΘΕΑ «Σχήμα – Χρώμα».

«Σας είπα να μην βιάζεστε, ως πολιτική ηγεσία τώρα παίρνουμε τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια, προσοχή και εγκράτεια όπως τοποθετούμαστε. Καταλαβαίνετε ότι στα πλαίσιο ελέγχου οικονομικών κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα αποκαλυφθεί», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει  οργανωμένη διοίκηση για να ελέγξει τα οικονομικά.

Τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού που τον κατηγόρησε για διασυρμό του ΚΕΘΕΑ.

Το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κατέθεσε στην Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ