Πολιτική

08 Νοεμβρίου 2019 11:13 Τελευταία ενημέρωση : 08 Νοεμβρίου 2019 21:57

Διγαλάκης: γιατί αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ΑΕΙ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Διάβασέ μου το...

Ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα τμήματα αυτά είχαν αποφασιστεί χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, μελέτες σκοπιμότητας και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Διγαλάκης: γιατί αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ΑΕΙ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ
-

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας 38 ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «τα τμήματα αυτά είχαν αποφασιστεί χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, μελέτες σκοπιμότητας, ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν υπήρχε πρόβλεψη που θα απασχοληθούν οι φοιτητές απόφοιτοι».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα τμήματα αυτά να λειτουργήσουν κανονικά «εφόσον υπάρχουν θετικές  αξιολογήσεις».

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6»  ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και να έχουμε μακροχρόνιο σχεδιασμό για την εκπαίδευση».

«Να δούμε τις μελέτες, να υπάρξει αξιολόγηση και εφόσον είναι θετικά να δούμε την ίδρυσή τους» είπε ακόμα για τα 38 τμήματα ο υφυπουργός Παιδείας.

Όπως τόνισε η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα «με το νομοσχέδιο αναβάθμισης της ΑΔΙΠ γιατί έχει και ρόλο εισηγητή στον σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Για την επαναφορά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα Πανεπιστήμια , ο κ. Διγαλάκης ανέφερε πως ο νόμος ψηφίστηκε καλοκαίρι και σχολίασε πως κατανοεί   και συμμερίζεται την  ανακοίνωση  της Συγκλητου του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τα τελευταία παραβατικά γεγονότα, λέγοντας πως τα Πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να αξιοποιούν  την περιουσία τους κι ότι από κει και πέρα  είναι θέμα της αστυνομίας, η οποία έχει γνώση και τα επιχειρησιακά σχέδια για να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση. 

Η λίστα με τα Τμήματα:

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης: η απόφαση στρέφεται εναντίον τη δημόσιας Παιδείας

Την έντονη αντίδρασή τους για την αναστολή λειτουργίας 38 τμημάτων ΑΕΙ, ανάμεσα στα οποία 6 της Κρήτης, από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν διστάζει να προχωρήσει σε μια ακόμη προκλητική πράξη: Προχωρά στην αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, μεταξύ αυτών και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Χανιά – τα οποία ιδρύθηκαν και τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να ανατρέψει έναν ολόκληρο σχεδιασμό στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση που αφορά όλη την Περιφέρεια της Κρήτης.

Η απόφαση όχι απλώς προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αλλά και στρέφεται ενάντια στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και μάλιστα μετά από προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών.

Στρέφεται ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στρέφεται ενάντια στη δημόσια Παιδεία και επιβεβαιώνει το κύριο μέλημα της σημερινής Κυβέρνησης, δηλαδή το κλείσιμο σχολών και την συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στεκόμαστε ενάντια στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας για ακύρωση όλων των πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραφές (κατά αλφαβητική σειρά)

  • Βαρδάκης Σωκράτης
  • Ηγουμενίδης Νίκος
  • Θραψανιώτης Μανώλης
  • Μαμουλάκης Χάρης
  • Ξανθός Ανδρέας
  • Πολάκης Παύλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ