Οικονομία

21 Νοεμβρίου 2019 13:35

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωσή τους

Διάβασέ μου το...

Tο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τις οφειλές προς ιδιώτες. Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι;

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωσή τους
-

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου μελετά η κυβέρνηση, δίνοντας έτσι ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και ενέσεις ρευστότητας στην αγορά!

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης υπό μορφή αναλυτικού πλάνου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2019, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, αναμένεται έξι μήνες αργότερα το κράτος να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του με εξαίρεση 140 εκατ. ευρώ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες θα απαιτήσουν έξτρα χρόνο έως τον Ιούνιο του 2021.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου αφενός να εξαλειφθεί το σημερινό στοκ, αφετέρου να μην δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του πρότζεκτ και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

Άλλωστε, όπως γράφει το euro2day, πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται πως ειδικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες οι οποίοι στερούνται φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας, το δημόσιο θα προχωρά σε δημόσια κατάθεση υπό μορφή παρακαταθήκης (στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και ο πιστωτής θα έχει πέντε χρόνια στη διάθεσή του να αντλήσει τα χρήματα με την προσκόμιση της απαιτούμενης ενημερότητας. Από την ώρα που θα λάβει χώρα η δημόσια κατάθεση όμως, η οφειλή από τα τεφτέρια των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου θα έχει σβήσει.