Πολιτική

27 Νοεμβρίου 2019 12:45 Τελευταία ενημέρωση : 27 Νοεμβρίου 2019 19:49

Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης: η κατάθεση στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Διάβασέ μου το...

Γιατί εστάλη στην Δικαιοσύνη η κατάθεση του, με απόφαση της Επιτροπής της Βουλής. Τι είπε και τι... δεν είπε για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τον Μανιαδάκη, τον Φρουζή και το FBI.

Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης: η κατάθεση στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο
-

Στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στέλνει η Προανακριτική Επιτροπή την κατάθεση του Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη, λόγω της άρνησης του να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις που του έθεσαν οι βουλευτές.

Με απόφαση της πλειοψηφίας θα διαβιβαστούν τα πρακτικά προς αξιολόγηση προκειμένου να απαντηθεί εάν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών του μάρτυρα. Παράλληλα η επιτροπή θα διαβιβάσει τα πρακτικά και στους Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ Σοφουλάκη και Ζαχαρή οι οποίοι χειρίζονται την έρευνα για τη Novartis για να κρίνουν αν τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Δεστεμπασίδης μπορούν να «συνεισφέρουν» στην έρευνά τους.

Τι είπε και τι δεν είπε στην κατάθεση του

«Δεν ονομάζομαι ούτε Κελέση ούτε Σαράφη, το όνομά μου είναι Δεσταμπασίδης», ανέφερε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο πρώην διευθυντής εμπορικής πολιτικής της Novartis.

Ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης που καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή, αρνήθηκε ότι είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων και ότι έχει συναντήσει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, τον οποίο –όπως φέρεται να είπε- γνωρίζει επειδή έχει αναφερθεί στο όνομά του.

«Ο κ. Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων. Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα τον συνάντησα ούτε στη ΓΑΔΑ ούτε σtην Εισαγγελία Διαφθοράς», φέρεται να έχει πει.

Το πρώην μεγαλόστελεχος της Novartis που αποχώρησε από την εταιρία το 2014 και εν συνεχεία σε έλεγχο που έγινε φάνηκε να έχει παραβιάσει κανονισμούς, δεν δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν αφορούν στο αντικείμενο της Επιτροπής.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως είναι η πρώτη φορά που καταθέτει και πως δεν τον κάλεσαν ή προσέγγισαν εισαγγελείς.

  • Πλεύρης: έχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση; 
  • Δεσταμπασίδης: Όχι είναι η πρώτη φορά 
  • Πλεύρης: Έχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση; 
  • Δεσταμπασίδης: Πρώτη φορά καταθέτω 
  • Πλεύρης: Σας κάλεσαν ή σας προσέγγισαν εισαγγελείς; 
  • Δεσταμπασίδης: Όχι 
  • Πλεύρης: Γνωρίζετε για χρηματισμό του κ. Αβραμόπουλου; 
  • Δεσταμπασίδης: Δεν επιθυμώ να ν απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου 
  • Πλεύρης: Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται από το FBI, Ποιον έχετε συναντήσει; 
  • Δεσταμπασίδης: … Δεν επιθυμώ να ν απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου 

Ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης αρνήθηκε ακόμη, πως έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ μετά το 2014, ούτε και στη Βιέννη.

Ανάλογες ήταν οι απαντήσεις και στις ερωτήσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

  • Κεγκέρογλου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει ότι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Novartis. 
  • Δεστεμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε.
  • Κεγκέρογλου: Ξαναρωτώ, το γεγονός ότι η κ. Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;
  • Δεσταμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος:
  • Κεγκεργλου: Τον δικηγόρο κ.Σαράκη τον γνωρίζετε;
  • Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ. Είναι άσχετο με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
  • Κεγκέρογκου: Εσείς πώς το γνωρίζετε οτι είναι άσχετο με την υπόθεση; Ξέρετε λεπτομέρειες της υπόθεσης;
  • Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ
  • Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Βουλκίδη να γίνεται και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες;
  • Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ
  • Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη να συστήσετε από κοινού εταιρεία και του προτείνατε μάλιστα και συγκεκριμένο όνομα για Γενικό Διευθυντή;
  • Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ.

Ο κ. Δεστεμπασίδης είπε ακόμη «επιβεβαιώνω αυτό που είπε η Μαραγγελη για τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρίας σε βάρος μόνον του Φρουζή», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ανέφερε «Έχω άποψη για το αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Σε ό, τι με αφορά, καλά κάνει η δικαιοσύνη και το ερευνά». «Αισθάνομαι στοχοποιημένος. Ένας από αυτούς που με στοχοποίησαν είναι ο Μανιαδάκης», είπε ο κ. Δεστεμπασίδης, συμπληρώνοντας ότι αυτό, όπως υποστηρίζει, έγινε «για να με εκφοβίσει, να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη πράγματα που έχω δει, έχω ακούσει και γνωρίζω. Όχι για αυτά που ερευνάτε σε αυτήν την Προανακριτική, αλλά καθαρά για το “σκάνδαλο Novartis”».

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης δεν απάντησε εάν διαπίστωσε παράτυπες πρακτικές στην Novartis σε σχέση με φαρμακευτική εταιρεία στην οποία εργαζόταν παλαιότερα. Αμέσως μετά ο κ. Μπιάγκης ρώτησε τον μάρτυρα «Στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου κάθε χρόνο ήταν και η μελέτη των εντολών-συμφωνιών που έκαναν από το τμήμα επικοινωνίας. Αν λοιπόν έβρισκε ο έλεγχος κάποια παρατυπία θα το μαθαίνατε; Θα έπαιζε ρόλο στο μπόνους που παίρνατε;», με τον Φ. Δεστεμπασίδη να αποφεύγει να απαντήσει και να ζητά να πάει στην τουαλέτα.

Ο κ. Δεστεμπασίδης είπε ότι νιώθει πως τον έχουν στοχοποιήσει κάποιοι πολιτικοί και ΜΜΕ, καθώς όπως υποστήριξε «θέλουν να με εκφοβίσουν», είπε ωστόσο ότι δεν φοβάται για την οικογένεια του και ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:

  • Μπιαγκης: Φοβάστε κάτι και δεν δίνετε τα στοιχεία που γνωρίζετε;
  • Δεστεμπασιδης: Όχι, δεν φοβαμαι
  • Μπιαγκης: Όταν κάποιος νοιώθει στοχοποιημενος, διότι πιστεύει ότι τον έχουν στοχεύσει, λόγω του ότι θέλουν να το φοβίσουν να μην καταθέσει όταν θα έλθει η ώρα, δεν είναι πιο λογικό να καταθέσει αυτά που γνωρίζει όσο γίνεται πιο γρήγορα; Έχετε συμβουλευθεί τον δικηγόρο σας, μήπως πρέπει να καταθέσετε όλα όσα γνωρίζετε για την υπόθεση;
  • Δεστεμπασιδης: Μάλιστα. Μου έχουν πει να περιμένω να καταθέσω, όταν θα κληθώ αρμοδίως.


Πλεύρης: θα κληθούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και αναφερόμενος στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν από την Επιτροπή, είπε ότι αυτό θα φανεί στην πορεία δικονομικά.

Ακόμα και στο καθεστώς προστασίας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, χρειάζεται να εξεταστούν οι μάρτυρες και μπορεί να γίνουν ερωτήσεις που δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει από την εισαγγελία, από τις οποίες να μπορεί να σχηματιστεί μία άποψη, εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει αυτόβουλα και έχουν πει ό τι πουν, εάν μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα οποία έχουν πει, εάν τους τα υπαγόρευσε κάποιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ