Καιρός

14 Ιανουαρίου 2020 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Κατά τόπους έντονα φαινόμενα αναμένονται και την Τετάρτη. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η «αφρικάνικη κακοκαιρία», που στροβιλίζεται κάτω από την Κρήτη, με την βοήθεια των βοριάδων φέρνει βροχές, μπόρες και χιόνια στα βουνά, που κρατούν τον υδράργυρο σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για αυτήν την εποχή.

Την Τετάρτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το πρωί, κυρίως στη νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κυρίως από χαλαζοπτώσεις, που θα επηρεάσουν πρώτα την Κρήτη, στη συνέχεια τις Κυκλάδες και από το μεσημέρι και μετά τα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν ψηλά στα βουνά της κεντρικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός, με μόνο λίγες νεφώσεις, στις υπόλοιπες βορειότερες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία, με μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 15/01/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το χειμερινό κλάδεμα στους αμπελώνες συνιστάται να γίνεται αργά, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και με την εκκίνηση της δακρύρροιας. Πρέπει να διενεργείται πάντα με ξηρό καιρό και να αποφεύγονται οι μεγάλες, καθώς και οι άσκοπες τομές. Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής σε κληματίδες, κεφαλές, ή βραχίονες, συνιστάται να κλαδεύονται τελευταία.

Τα κλαδευτικά εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται συχνά (από πρεμνό σε πρεμνό, αλλά και στο ίδιο πρεμνό, όταν αφαιρούνται προσβεβλημένες κληματίδες, κεφαλές ή βραχίονες. Οι μεγάλες τομές συνιστάται να καλύπτονται άμεσα με μυκητοκτόνο πάστα. Αμέσως μετά το κλάδεμα συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, καθώς και άμεση συλλογή και καύση του άνω των 2 ετών ξύλου (χοντρά κλαδέματα, κεφαλές, βραχίονες, κορμοί). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ