Υγεία - Περιβάλλον

30 Ιανουαρίου 2020 08:13

Αγωνία για τους Έλληνες στη Γουχάν – Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναϊός

Διάβασέ μου το...

Οι πληροφορίες για τους Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη –επίκεντρο του ιού.

Αγωνία για τους Έλληνες στη Γουχάν – Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο κοροναϊός
-

Δύο άτομα με ελληνικό διαβατήριο βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πόλη Γουχάν της Κίνας, την περιοχή – επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Η πληροφορία, που κυκλοφορεί από το απόγευμα της Τετάρτης, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ελληνικές Αρχές, αλλά από τις κινεζικές, οι οποίες ανέφεραν ότι, μεταξύ των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί, βρίσκονται και δύο Έλληνες.

Προς το παρόν, οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λάτβια, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν Ευρωπαίοι πολίτες που μπήκαν στην Κίνα με κινεζικό διαβατήριο, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.

Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενικές Αρχές στην περιοχή της Γουχάν. Οι υπόλοιπες χώρες -όπως και η Ελλάδα- διαθέτουν τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο, που είναι πολύ μακριά. Οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος. Ενώ έχουν πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού των υπηκόων τους από την Κίνα. Μεταξύ των μέτρων πρόληψης που έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι να παραμένουν σε «καραντίνα» όσοι επιστρέφουν στα εδάφη της για 15 μέρες, το χρόνο που χρειάζεται για να δώσει συμπτώματα ο ιός.

Νέο κρούσμα στη Γαλλία

Η Γαλλία επιβεβαίωσε ένα πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο.

«Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η υπουργός Ανιέ Μπιζίν.

Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει πίσω στη χώρα Γάλλους υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, θα αναχωρήσει από την Γαλλία για την Κίνα αργότερα σήμερα, ενώ μια δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο ή την Παρασκευή.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσμα του κοροναϊού την περασμένη Παρασκευή και ένα τέταρτο χθες Τρίτη.

Το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας.

Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ