Κόσμος

03 Φεβρουαρίου 2020 17:20

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Διάβασέ μου το...

Ανάληψη ευθύνης, χωρίς αποδείξεις, από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο
-

Το αυτοαποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος” ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, σύμφωνα με το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, δίχως να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Ο δράστης της επίθεσης στον τομέα Στρίθαμ στο νότιο Λονδίνο χθες είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση απαντώντας στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών του συνασπισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Amaq.

Είναι η πολλοστή φορά που η τζιχαντιστική οργάνωση σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για κάποια επίθεση με εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία, ακόμα κι αν δεν έχει καμιά εμπλοκή, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει πως είναι ενεργή.

Ωστόσο, ο 20χρονος δράστης Σουντές Αμάν είχε εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του στον ISIS. Αυτό είχε γίνει το 2018 όταν καταδικάστηκε για διακίνηση τρομοκρατικού υλικού και συλλογή πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ασχέτως αν είχε απευθείας διασυνδέσεις με τον ISIS.

Ο 20χρονος  είχε πλέξει εξάλλου το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους, είχε μοιράσει περιοδικό της Αλ Κάιντα στο διαδίκτυο και είχε παροτρύνει την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμάν είχε αναρτήσει μια εικόνα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, και είπε στον αδελφό του σε ένα μήνυμα πως «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ και θα μείνει».

Είχε αποκαλέσει επίσης τις γυναίκες Γιαζίντι σκλάβες και είπε πως το Κοράνι επιτρέπει τον βιασμό τους, και σε άλλο μήνυμα προέτρεψε την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Η μητέρα του Σουντές, Χαλίμα Φαράζ Καν, δήλωσε στο Sky News πως ο γιος της είχε ριζοσπαστικοποιηθεί αφότου παρακολουθούσε υλικό του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο, καθώς και στη φυλακή. Πρόσθεσε πως είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον γιο της  μερικές ώρες πριν από την επίθεση στο Λονδίνο.