Υγεία - Περιβάλλον

23 Μαρτίου 2020 18:11 Τελευταία ενημέρωση : 23 Μαρτίου 2020 21:52

Κορονοϊός: 17 νεκροί, 695 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Τα νεότερα στοιχεία από την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Κορονοϊός: 17 νεκροί, 695 τα κρούσματα στην Ελλάδα
-

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 695

Την ίδια στιγμή 17 άνθρωποι. που προσβλήθηκαν από τον COVID-19. κατέληξαν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας, υπολογίζεται από 8 ως 10 χιλιάδες.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το 56% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έχει βεβαιωθεί σε άντρες.

Το 75% έχει καταγραφεί στην ηλικιακή ομάδα από 18 ως 64 ετών και το 21% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία νοσηλεύονται  114 ασθενείς με κορονοϊό και το 61% αυτών είναι άντρες.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 35 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και το 74% των ασθενών έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Από τους 17 ανθρώπους που έχουν πεθάνει οι 14 είναι άντρες, ενώ 29 άνθρωποι έγιναν καλά και πήραν εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε και είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ όσο αντέχει το σύστημα υγειάς. «Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται» γιατί χωρίς μέτρα έλεγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού.

Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε.Για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών.

«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ