Οικονομία

28 Απριλίου 2020 20:13

ΣΕΤΕ: Κοινό πρωτόκολλο υγείας για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά

Διάβασέ μου το...

Επιστολή του ΣΕΤΕ προς την ΕΕ, από κοινού με τους Συνδέσμους Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας.

ΣΕΤΕ: Κοινό πρωτόκολλο υγείας για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά
-

Επιστολή στον επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής τουρισμού της ΕΕ, Thierry Breton, καθώς επίσης και στον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά, για άμεση στήριξη του τουρισμού, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), από κοινού με τους ομολόγους του συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft - Γερμανία, Federturismo Confindustria - Ιταλία and Norwegian Tourism Partners - Νορβηγία. 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, συνεισφέρει το 9,7% στο ΑΕΠ και την απασχόληση της Ευρωζώνης και ζητείται η υιοθέτηση ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική αλυσίδα.  

Όπως επισημαίνεται, προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη είναι η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της ΕΕ για ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, το οποίο θα τηρούν όλα τα κράτη μέλη. Η εναλλακτική λύση, δηλαδή, όπου κάθε χώρα αναπτύσσει τα δικά της πρωτόκολλα, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από ορισμένα κράτη μέλη, θα οδηγήσει μόνο σε μια κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αγορά και η αυξημένη αβεβαιότητα και  θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς τουρισμού. Είναι, επομένως, απαραίτητο τα μέτρα να είναι ομοιόμορφα, ρεαλιστικά και βιώσιμα, για να ξεκινήσει εκ νέου η τουριστική βιομηχανία εντός του 2020, με υγειονομικούς ελέγχους - σε ένα πρωτόκολλο της ΕΕ - στη χώρα προέλευσης για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών στα ταξίδια και τη μείωση της αβεβαιότητας για τους ταξιδιώτες, τονίζεται στην επιστολή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ