Υγεία - Περιβάλλον

02 Οκτωβρίου 2020 11:25 Τελευταία ενημέρωση : 02 Οκτωβρίου 2020 20:31

Κορονοϊός - Άγιος Παντελεήμονας: νεκρός ηλικιωμένος από το γηροκομείο

Διάβασέ μου το...

Το πρώτο του θύμα από κορονοϊό μετρά το γηροκομείο, στο οποίο προ ημερών βρέθηκαν πάνω από 40 θετικά κρούσματα.

Κορονοϊός - Άγιος Παντελεήμονας: νεκρός ηλικιωμένος από το γηροκομείο
-

Ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος φιλοξενείτο στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 40 κρούσματα κορονοϊού, έχασε σήμερα τη ζωή του, μετά από επιπλοκές της νόσου.

Πρόκειται για έναν 79χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έχοντας παράλληλα και υποκείμενα νοσήματα.

Χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο εν λόγω γηροκομείο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικου βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται: με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου, με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα γηροκομεία

“Ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του οφείλουν να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι στους πολίτες και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους πριν να είναι πολύ αργά”, διαμηνύει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη, καταγγέλλοντας ότι “η δέσμευση της κυβέρνησης για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντατικοποίηση των ελέγχων, μετά τη ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο, έμεινε στα λόγια”.

“Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε γενικευμένο testing, σε προσλήψεις στο σύστημα Υγείας και σε στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό”, τόνισε η Τάνια Καραγιάννη.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Πριν από ένα μήνα, μετά τη ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο, η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, είχε δεσμευτεί για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Και αυτή η δέσμευση έμεινε στα λόγια.

Τώρα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παραδέχεται ότι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα είχε να ελεγχθεί από τα τέλη Αυγούστου και ότι νοσηλευτές εκεί νοσούσαν εδώ και δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης.

Όλοι ξέρουμε ότι η μετάδοση του ιού στους οίκους ευγηρίας είναι πολύ γρήγορη και καταλήγει σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Η κυβέρνηση ένα μήνα τώρα επιδεικνύει επικίνδυνη ανευθυνότητα και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε γενικευμένο testing, σε προσλήψεις στο σύστημα Υγείας και σε στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οφείλουν να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι στους πολίτες και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους πριν να είναι πολύ αργά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ