Κοινωνία

11 Νοεμβρίου 2020 10:29 Τελευταία ενημέρωση : 11 Νοεμβρίου 2020 15:53

Κρήτη: “Εικόνες Αποκάλυψης” από την κακοκαιρία (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πολλές περιοχές «σφυροκοπήθηκαν» από τη σφοδρή βροχόπτωση. Τεράστιες οι καταστροφές. Σε απόγνωση οι κάτοικοι. Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή.

Κρήτη: “Εικόνες Αποκάλυψης” από την κακοκαιρία (βίντεο)
-

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη από την κακοκαιρία. Πολλές περιοχές «σφυροκοπήθηκαν» από τη σφοδρή βροχόπτωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Χερσόνησο και τα Μάλια.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και αυλές και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις παρασύρθηκαν από τα νερά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια ενώ προχώρησε και σε διασώσεις. 

Το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 450 Κλήσεις για παροχή βοηθείας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 79 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Κουτουλουφάρι - Χερσόνησος

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 120 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 8 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης παραμένουν σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο Δήμαρχος Χερσονήσσου Γ. Σέγκος είπε ότι ευτυχώς δεν χάθηκαν άνθρωποι και ότι στην περιοχή αυτή ήταν η τρίτη κακοκαιρία μέσα σε 20 ημέρες που προκάλεσε καταστροφές.



Μερική εκκένωση στον Πλατανιά 


Προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετώπισε και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Την διακοπή των μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε ο δήμος Μυλοποτάμου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό.

Η διακοπή των μαθημάτων αφορά τόσο σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίζονταν στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απεύθηναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κουτουλουφάρι - Χερσόνησος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου, Θραψανού του Δήμο Μινώα Πεδιάδας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ασύλληπτες είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί αρκετές περιοχές του δήμου Χερσονήσου.

Κουτουλουφάρι - Χερσόνησος

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του cretapost.gr από τον παραδοσιακό οικισμό Κουτουλουφάρι που δείχνουν πως ο κεντρικός δρόμος έχει κοπεί στα… δύο.

Λάσπες και πέτρες έχουν μπει σε καταστήματα αλλά και σπίτια ενώ το σύνολο του οδικού δικτύου έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Κουτουλουφάρι - Χερσόνησος

Drone κατέγραψε τις τεράστιες καταστροφές

Ισχυρές βροχές και στα Χανά

Μετά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ισχυρές είναι οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από το βράδυ σε πολλές περιοχές του νομού Χανίων. 

Ξεκινώντας από τον Δήμο Αποκορώνου, οι βροχές – καταιγίδες, εξαπλώθηκαν και σε περιοχές προς τα δυτικά του Νομού.

Σε αρκετά ποτάμια και ρέματα, το ύψος του νερού έχει ήδη αυξηθεί κατά πολύ, ενώ αναφορές για πολύ ισχυρές καταιγίδες υπάρχουν στον Φουρνέ και σε πολλές περιοχές και στον Δήμο Πλατανιά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη 

Με στόχο την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων και τη γρήγορη αποκατάσταση υποδομών, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, βρίσκεται στην Κρήτη και πραγματοποιηθεί αυτοψίες στις πληγείσες από τη χθεσινή κακοκαιρία περιοχές.

Σε σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης, που συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δημοτικές Αρχές των δήμων Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μινώα Πεδιάδας έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συμφωνήθηκε η ανάγκη για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

«Κινούμαστε γρήγορα, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, ώστε και οι πολίτες να αποζημιωθούν άμεσα και οι δημόσιες υποδομές να αποκατασταθούν, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε κάποια πράγματα να μην επαναληφθούν», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, κατά την αυτοψία του κλιμακίου στα Μάλια, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στον δήμο Μυλοποτάμου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αυτή την ώρα συνεχίζει την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, αποτελείται, επίσης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και συνοδεύεται από τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ