Πολιτική

15 Νοεμβρίου 2021 11:48 Τελευταία ενημέρωση : 15 Νοεμβρίου 2021 21:43

Δένδιας για Βαρώσια: Ελπίζω Η ΕΕ να υποδείξει στην Τουρκία τις “κόκκινες γραμμές”

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, 38 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.

Δένδιας για Βαρώσια: Ελπίζω Η ΕΕ να υποδείξει στην Τουρκία τις “κόκκινες γραμμές”
-

Την ελπίδα ότι θα υποδειχθούν στην Τουρκία οι «κόκκινες γραμμές» αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε, «Σήμερα, την επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, το Συμβούλιο θα συζητήσει το έγγραφο επιλογών, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ζοζέφ Μπορέλ, ώστε να υποδειχθούν -ελπίζω- στην Τουρκία "κόκκινες γραμμές", όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων. Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση».

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διοργάνωσε πρωινό εργασίας εκ μέρους της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία ασκεί η Ελλάδα.

Συμμετείχαν κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέφ Μπορέλ, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνηση, Όλιβερ Βάρχελι, οι συμμετέχοντες στην ανωτέρω Διαδικασία και η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η περιφερειακή συνεργασία.

Το ΥΠΕΞ για την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου. Της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις  στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν «λύση» δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμενη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Συμβολική κατάληψη στο ΑΠΘ εν όψει 17ης Νοεμβρίου (βίντεο)

Χαλάνδρι - Δικηγόρος οφθαλμίατρου: Η 12χρονη αφόπλισε τη μητέρα της (βίντεο)

Κορονοϊός – Τζανάκης: η κορύφωση του κύματος της πανδημίας θα έρθει τον Δεκέμβριο