Οικονομία

31 Μαΐου 2022 12:28 Τελευταία ενημέρωση : 31 Μαΐου 2022 21:07

Μητσοτάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: ένα από τα πολλά βήματα για την ανακούφιση των εργαζόμενων

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: ένα από τα πολλά βήματα για την ανακούφιση των εργαζόμενων
-

«Σήμερα πιστώνεται ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ, αυξημένος κατά 50 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για μία αύξηση 10% της κατώτατης αμοιβής, που αποτελεί έναν ακόμη μισθό τον χρόνο», αναφέρει, σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ένα ακόμη βήμα από τα πολλά που μένουν να γίνουν -και θα γίνουν- για την ανακούφιση των εργαζομένων και ιδίως των πιο αδύναμων», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προκαλεί όταν αναφέρεται σε ανακούφιση των εργαζομένων

«Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί όταν αναφέρεται σε «ένα ακόμη βήμα για την ανακούφιση των εργαζομένων και ιδίως των πιο αδύναμων», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «προωθούν συστηματικά την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και ευθύνονται για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ΣΕΠΕ, την κατάλυση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών». Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέπτυξε τη θεωρία του «ολιστικού τρόπου ζωής», σήμερα θριαμβολογεί επειδή «πιστώνεται» η ανεπαρκής και με μεγάλη καθυστέρηση αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία έχει προ πολλού πλήρως εξανεμιστεί από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού και τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, μείωση που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι 18% στον κατώτατο μισθό και 28% στον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης».  Ακολούθως υποστηρίζει ότι «οι εργαζόμενοι, που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και την εργοδοτική αυθαιρεσία, γνωρίζουν ότι σήμερα μόνη λύση είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας!».

ΠΑΣΟΚ: Η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν ανακόπτεται με ημίμετρα

«Πυρά» στην κυβέρνηση εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση επαίρεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κλείνοντας τα μάτια στη ζοφερή μεγάλη εικόνα. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί, μπροστά στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, που τρέχει ήδη με ρυθμούς 1995, ολοένα ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν ανακόπτεται με ημίμετρα, αλλά με πολιτικές στήριξης των πλέον ευάλωτων. Με πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς

Συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς είχε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για τη στήριξη στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σύνταγμα: Άνδρας με καραμπίνα στον Άγνωστο Στρατιώτη (εικόνες)

Γερμανός βουλευτής: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν λάθος

Δάκης: το τελευταίο “αντίο” στον τραγουδιστή (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ