Πολιτική

17 Μαΐου 2023 11:49 Τελευταία ενημέρωση : 18 Μαΐου 2023 01:04

Τέμπη: ο Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1, η “εργαλειοποίηση” και η κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ

Διάβασέ μου το...

Μετωπική, προεκλογική σύγκρουση μετά την απάντηση του Πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου για την τραγωδία, την απεργία των σιδηροδρομικών και την μήνυση από συγγενείς θυμάτων κατά πολιτικών προσώπων.

Τέμπη: ο Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1, η “εργαλειοποίηση” και η κόντρα Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ
-

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την υποβολή μήνυσης από συγγενείς θυμάτων κατά στελεχών του ΟΣΕ και κατά πολιτικών προσώπων.

Η Πόπη Τσαπανίδου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αναλγησία, ενώ ο Άκης Σκέρτσος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τυμβωρυχία.

Απαντώντας σε ερώτηση με πολλά σκέλη, για την απεργία των σιδηροδρομικών, την μήνυση από συγγενείς θυμάτων και τις αλλαγές που έχουν γίνει ή όχι για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την απάντηση του λέγοντας «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές», ενώ λίγο αργότερα ανέφερε «εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από τρίτους κριτές».

Μητσοτάκης - Χατζηνικολάου - ΑΝΤ1

Η απομαγνητοφώνηση του διαλόγου του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στα Τέμπη. Έχουμε απεργία των σιδηροδρομικών σήμερα, οι οποίοι λένε ότι στους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την τραγωδία αυτή δεν έχει αλλάξει τίποτα, ότι εξακολουθούν τα πράγματα να κινούνται με τον ίδιο τρόπο, με αυτόν τον τρόπο που μας οδήγησε στην τραγωδία. Επίσης, είχαμε σήμερα και την μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου και μιλούν και για ευθύνες πολιτικών προσώπων διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Θέλω να σας ρωτήσω, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από το θέμα αυτό; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για να αλλάξει η κατάσταση εκεί και τι σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για να βελτιωθεί αυτή η πολύ άσχημη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πολλά έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομο και γι’ αυτό το πρώτο το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει τα τρένα να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και γι’ αυτό έχουμε ένα πολύ, θα έλεγα, λεπτομερές σύστημα εποπτείας, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Και, φυσικά, έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πλήρους σηματοδότησης της βασικής μας γραμμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Το έργο προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Αν μερικές φορές -το τονίζω αυτό- μας λένε «κινούνται τα τρένα σε μονή γραμμή», μα για να κάνεις τη σηματοδότηση πρέπει ενίοτε να διακόψεις την κυκλοφορία σε μία γραμμή. Όμως, αυτή η κίνηση γίνεται πια με απόλυτη ασφάλεια. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας, να μπορούμε να έχουμε σιδηροδρόμους οι οποίοι να είναι απολύτως ασφαλείς και ευρωπαϊκά τρένα, τα οποία εμφανώς δεν είχαμε.

Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από  τρίτους κριτές. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί γρήγορα στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και γνωρίζετε βέβαια ότι έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο. Εάν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών προσώπων, τονίζω, ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων…»

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε, κ. Πρόεδρε, γιατί ξαναβάλετε τον παραιτηθέντα Υπουργό, τον κ. Καραμανλή, στα ψηφοδέλτια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό είναι ένα ζήτημα, θέλω να κάνω τη διάκριση μεταξύ της ποινικής ευθύνης η οποία αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη και της πολιτικής ευθύνης που αποδίδεται τελικά από το λαό. Αν, λοιπόν, προέκυπταν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει διαδικασία απόλυτα προδιαγεγραμμένη από το Σύνταγμα για το πώς η Βουλή εμπλέκεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Κόντρα Τσαπανίδου – Σκέρτσου

Σε δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε και σήμερα ότι δεν νιώθει τους πολίτες. Αδυνατεί να τους καταλάβει ακόμα και στον βαθύ πόνο που προκαλεί η απώλεια. Που προκαλεί η τραγωδία. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του. Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη. Αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους. Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει. Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει».

Απαντώντας, σε δήλωση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, αναφέρονται τα εξής:

«Θα περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα μπροστά στο ανθρώπινο δράμα των θυμάτων των Τεμπών και των οικογενειών τους να δείξει έστω λίγο σεβασμό χωρίς να τους εργαλειοποιεί. Όμως η πολιτική τυμβωρυχία και η προεκλογική απελπισία της αντιπολίτευσης δεν έχει όρια και έρχεται να επιβεβαιώσει ελάχιστη ώρα μετά ακριβώς αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. 

Όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη είδε ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε ταυτόχρονα σε δύο ερωτήματα για την απεργία των σιδηροδρομικών και για τη μήνυση των οικογενειών των θυμάτων και ειπε το αυτονόητο: Ότι η συγκεκριμένη απεργία λίγες μέρες πριν τις εκλογές αποτελεί εργαλειοποίηση της τραγωδίας που προσβάλει πρωτιστως τους συγγενείς των θυμάτων. Ως «αδικαιολόγητη» δηλαδή κρίθηκε από τον Πρωθυπουργό η απεργία των σιδηροδρομικών και όχι η μήνυση των συγγενών -οπως υποστηριζει ο ΣΥΡΙΖΑ- στους οποίους σε αμέσως επόμενο σημείο είπε ότι συμπαραστέκεται απόλυτα για την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Όμως η «κοπτοραπτική» της πολιτικης απόγνωσης και της αναίσχυντης προπαγάνδας της Κουμουνδουρου δεν ορρωδεί προ ουδενός. Όλα έχουν ένα όριο κ. Τσίπρα. Αρκετά με την τυμβωρυχία σας…».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ - ΤΕΜΠΗ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε σχόλιο του σημειώνει ότι «Η αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη στους συγγενείς των θυμάτων ότι «εργαλειοποιούν» προεκλογικά το έγκλημα στα Τέμπη επειδή αγωνίζονται για τη δικαίωση τους, πέρα από προσβολή, συνιστά ουσιαστικά παραδοχή ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησε στο συγκεκριμένο έγκλημα και το θάνατο 57 ανθρώπων».

Σε ανακοίνωση της, «Η Ελληνική Λύση επιμένει ότι για να δικαιωθούν οι νεκροί του εθνικού εγκλήματος των Τεμπών, πρέπει να καταδικαστούν και να οδηγηθούν στις φυλακές όλοι οι υπεύθυνοι. Υπεύθυνοι είναι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς η εταιρεία, για την οποία κανείς δεν μιλάει, όλοι όσοι δεν έκαναν πράξη ποτέ την ολοκληρωμένη τηλεδιοίκηση. Η όποια αντιπαράθεση λοιπόν μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική και προσβλητική για τους νεκρούς, καθώς το δυστύχημα οφείλεται στα πειραγμένα τους».

«Για τον κ. Μητσοτάκη οι συγγενείς των θυμάτων και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους εργαλειοποιούν το έγκλημα στα Τέμπη. Τόσος ήταν και τόσος είναι ο Πρωθυπουργός μιας Κυβέρνησης που δεν δίστασε να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της παράταξης του τον Υπουργό Μεταφορών του εγκλήματος των Τεμπών, κ. Καραμανλή. Τέτοια είναι η αντίληψη και ο "πολιτικός πολιτισμός" του κ. Πρωθυπουργού που επαναλειτούργησε τον σιδηρόδρομο με τους ίδιους δολοφονικούς κινδύνους, τις βλάβες και την ανασφάλεια. Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο επιτελάρχης αυτού του ξεδιάντροπου, δολοφονικού επιτελικού κράτους και παρακράτους, το οποίο λειτουργεί υπό την ασυδοσία της πλειοψηφίας των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, έπαθαν προσωρινή αμνησία. Όσο και αν προσπαθούν, τα Τέμπη δε θα ξεχαστούν, ούτε το δίκαιο αίτημα του λαού για δικαιοσύνη και για τέλος στις δολοφονικές μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το ΜέΡΑ25.


Ειδήσεις σήμερα:

Επιχείρηση “Μπουλντόζα” - ΑΑΔΕ: φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων από κατασκευαστικές

FBI: Σύλληψη Έλληνα για μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Μητσοτάκης: Η μπίρα με τον Κουτσούμπα, ο έρωτας με την Μαρέβα και οι πολιτικές για τις γυναίκες